Rondleiding door Micha Cluysenaer langs buitenplaatsen aan de VechtDonderdagmiddag 23 mei neemt Micha Cluysenaer ons mee op een fiets- en wandelexcursie langs de Vecht. Of je nu wandelt, vaart of fietst de Vechtstreek is beslist een bezoek waard. Buitenplaatsen, parken, kastelen, forten, molens, boerderijen en schilderachtige plaatsjes, pareltjes, rijgen zich 44 km lang aaneen tussen Utrecht en Muiden. Niet dat wij de hele Vecht gaan bekijken, we beperken ons tot de `Heren Vecht´, het deel tussen Maarssen en Vreeland, waar de meeste buitenplaatsen zich bevinden.

Aanmelden is nog mogelijk tot 20 mei. Klik op 'Lees meer...' voor programma en aanmelden.

Een stukje geschiedenis

Het eeuwenoude landschap gaat terug tot de Middeleeuwen toen het moerasachtige gebied werd ontgonnen. Daarna streden de graven van Holland en de bisschoppen van Utrecht eeuwenlang om de macht - vandaar die kastelen. In de 17e eeuw werd het gebied ontdekt door rijke kooplui uit Amsterdam die er hun buitenplaatsen, zomerresidenties, bouwden. Jan Jacobsz Huydecoper, bewindvoerder van de VOC en burgemeester van Amsterdam was feitelijk de eerste projectontwikkelaar van Nederland. Hij liet onder meer Goudestein in Maarssen bouwen. Eind 18e en 19e eeuw was er sprake van verval totdat onze nationale bioloog en eerste natuurbeschermer Jac. P. Thijsse in 1915 de Vecht afliep en zijn ervaringen te boek stelde in het Verkade album De Vecht. Thijsse was direct verkocht. Al onze grootouders spaarden de plaatjes. Zijn boek is trouwens nog altijd goed leesbaar. Dit was het begin van de Vechtstreek als toeristische trekpleister.

Wat is de stand anno 2019? Fiets en wandel mee en je krijgt het antwoord.

 

Aanmelden / Kosten

Aanmelden voor 20 mei i.v.m. reservering van het restaurant. Meld je aan door een mail te sturen naar Wim de Natris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  • Geef aan of je zelf een fiets bij je hebt of dat er een fiets voor je gehuurd moet worden, i.v.m. de huur van fietsen.
  • Geef aan of je na afloop mee gaat eten, i.v.m. de reservering van het restaurant.

De kosten worden via onze penningmeester achteraf afgerekend. Een huurfiets kost 10 euro per dag. Individueel afrekenen bij restaurant Loetje Breukelen is niet mogelijk. De totaalkosten van het diner worden gedeeld door het aantal deelnemers.

 

Programma

14:00 uur: Verzamelen bij NS-station Breukelen bij het snackbarretje bij het station, vlak bij de trap naar de perrons, aan de oostzijde van het spoor aan de kant van het Amsterdam-Rijnkanaal. De locatie op Google Maps: https://goo.gl/maps/5NGp8sLPUZR2.

Parkeren is mogelijk bij NS-station Breukelen op 'P+R Breukelen’ P1 t/m P3. Parkeerplaats P2 ligt letterlijk naast het station. De locatie op Google Maps: https://goo.gl/maps/44C4feQEH5F2.

Onze huurfietsen staan bij het station en worden door de verhuurder daar speciaal voor ons afgeleverd. Na afloop zetten we ze daar ook weer terug. Wim de Natris beheert de fietssleuteltjes.

14:30 uur: Fiets- en wandeltour langs plekken en buitenplaatsen aan de Vecht onder leiding van Micha Cluysenaer De precieze volgorde van de tour en rondleiding is afhankelijk van het weer.

18:30 uur: Diner in restaurant Loetje Breukelen, centrum Breukelen. Vanaf 15 personen is er een beperkte kaart. Individueel afrekenen is niet mogelijk. De locatie op Google Maps: https://goo.gl/maps/KEbpn6qcTzx.

Na afloop parkeren we de huurfietsen gezamenlijk weer bij station Breukelen. Wim de Natris beheert de fietssleuteltjes, dus graag alle sleuteltjes bij hem inleveren.