13 Een zandkorrel in de woestijn van de tijd bewerktgecroptNa een verhuizing ontdekte Paula van Rooij in haar nieuwe woonomgeving in een park van Rijswijk een donkergrijze stenen obelisk met zwarte plaquettes. Op deze plek stond blijkbaar ooit Huis ter Nieuburch dat stadhouder Frederik Hendrik in de eerste helft van de zeventiende eeuw hier liet bouwen. Hier vonden de vredesonderhandelingen plaats tussen het Frankrijk van Lodewijk XIV en onder meer de Nederlanden, Engeland, Spanje en Duitsland. De strijdende partijen namen hun intrek in de twee uiterste vleugels van het paleis. In 1697 werd hier de Vrede van Rijswijk getekend. Wat rest is het bescheiden Rijswijkse Bos en deze zogenaamde Naald van Rijswijk.

Op deze plek van herinnering voelt Paula zich klein en nietig. De geschiedenis van de plek stemt haar melancholisch. De geschiedenis dendert voort. Haar gezin maakt er maar kortstondig deel van uit. Maar het heden roept. Lees hier Paula's verhaal.

Onze vereniging Ondernemers in Geschiedenis sloot haar jubileumjaar 2018-2019 feestelijk af met de presentatie van een online ledenmagazine met daarin 18 prachtige verhalen over betekenisvolle erfgoedplekken, geschreven door onze leden.