15 Kerk en kasteel gecroptsharpenRob Wolf ontdekte dat niet alle historische ontdekkingen even welkom zijn. Niet lang geleden, tijdens een bezoek aan zijn in zijn geboortestad Breda, kreeg het begrip roofkunst voor hem een nieuwe lading. Bij het praalgraf van Engelbrecht II in de Grote Kerk van Breda zag hij een replica van het wereldberoemde meesterwerk ‘De Tuin der Lusten’. Het origineel werd door Jeroen Bosch in Brussel geschilderd in opdracht van Engelbrecht II of voor zijn neef Hendrik van Nassau en in 1568 geroofd voor Filips II. Sindsdien verblijft het in Spanje, tegenwoordig in het nationale museum Prado.  Plotseling besefte Rob Wolf dat er dus niet alleen joodse roofkunst bestaat, uit de Tweede Wereldoorlog, maar dat langer geleden ook Nederlandse kunst is ontvreemd.

Hij moest gek genoeg meteen denken aan zijn vader die bibliothecaris was van de Koninklijke Militaire Academie, die is gevestigd in het renaissancepaleis van de Nassau's in dezelfde stad, ook bekend als ‘het kasteel’. Wat hem betreft, komt het werk van Bosch linea recta terug naar Breda. Lees hier Robs verhaal.

Onze vereniging Ondernemers in Geschiedenis sloot haar jubileumjaar 2018-2019 feestelijk af met de presentatie van een online ledenmagazine met daarin 18 prachtige verhalen over betekenisvolle erfgoedplekken, geschreven door onze leden.