Stof tot nadenken

17 Stof tot nadenken gecroptsharpenTentoonstellingsbouwer Willy van der Schuit deed vijf jaar onderzoek voor het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen. Elk jaar maakte zij een tentoonstelling over de impact van de Duitse bezetting op het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog, telkens voor een andere Groningse gemeente. Steeds opnieuw kropen de oorlogsverhalen haar onder de huid.

In 2019 was Stadskanaal aan de beurt. Daar kwam Willy in contact met Ina Kruizinga. Zij woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kelder van het bijgebouw van wat nu het museum is en waar de expositie te zien zou zijn. Toen was het de villa van NSB-kopstuk Jacob Maarsingh. Ina was de dochter van zijn chauffeur. In de kelder van het bijgebouw had ze als meisje van vier jaar de bevrijding meegemaakt. Haar quilt kreeg een prominente plaats in de expositie. Het stuk stof bood een inclusiever beeld van de oorlog en gaf letterlijk stof tot nadenken. Dat werd dan ook de titel. Een dag voor de opening van de tentoonstelling ‘Met open armen’ werd Willy door Ina met tranen in de ogen bedankt dat haar levensverhaal, als dochter van een NSB’er, zo prominent was opgehangen. Na 74 jaar was zij eindelijk bevrijd. Lees hier Willy's verhaal.

Onze vereniging Ondernemers in Geschiedenis sloot haar jubileumjaar 2018-2019 feestelijk af met de presentatie van een online ledenmagazine met daarin 18 prachtige verhalen over betekenisvolle erfgoedplekken, geschreven door onze leden.