Bandrecorder met microfoon Bestanddeelnr 13998 bijgewerktHet webinar ‘Podcasten voor historici’ dat Ondernemers in Geschiedenis op 2 juni 2021 organiseerde, was een groot succes. ‘Ik vond het niet alleen informatief, maar ook boeiend tot het einde, maar liefst twee uren lang’, reageerde een deelnemer. ‘Het was een zeer interessant, leerzaam en boeiend webinar, dus veel dank’, schreef een andere deelnemer.

Podcasts mogen zich in een groeiende belangstelling verheugen en voor zelfstandig gevestigde historici kan het maken ervan een waardevolle aanvulling zijn op het aanbod van hun diensten. Dat geldt zeker voor historici die zich toeleggen op publieksgeschiedenis of oral history. Het maken van een podcast is niet alleen leuk om te doen, bij fondsenwerving zijn podcastprojecten op dit moment ook kansrijk.

Omdat het voor veel historici nog onbekend terrein is, belegden we een webinar over podcasten met Wim Eikelboom. Hij werkte jarenlang bij NPO Radio 1, waar hij onder meer het podcasten van de grond tilde. Nu maakt hij als freelancer podcasts, onder andere onder de titel Rivierverhalen. Hij gaf het webinar samen onze voorzitter Anton van Renssen, eveneens een ervaren podcastmaker. Samen namen ze ons mee in de podcastwereld. Het werd een avond vol praktische raadgevingen over opbouw en vertelstijl, sounddesign, platforms om je podcast onder te brengen, investeren in techniek (valt mee), marketing, kosten en het ‘verdienmodel’.

Om nog een reactie te noemen: ‘Overigens was het een zeer interessant, leerzaam en boeiend webinar, dus veel dank daarvoor, en ook voor het daarna verkregen, goedverzorgde stappenplan. Heel leuk allemaal!’

Dit najaar organiseert Ondernemers in Geschiedenis een webinar over het opstellen van een tentoonstelling. Ons lid en ervaren tentoonstellingsmaker Willy van der Schuit zal het webinar verzorgen. De datum wordt zo spoedig mogelijk bekendgemaakt.