Historicus, spreker, docent, redacteur Geschiedenis is de bindende factor in alles wat ik doe. Dat is niet gek, want als kind was mijn fascinatie voor het verleden ook intens. Of het nu de oorlogsverhalen uit de jeugd van mijn bollenbaas waren, het geuzenzwaard in de middeleeuwse Michaelskerk op Wieringen of de heldenverhalen die Joris van den Bergh optekende over baansprinter Piet Moeskops: ik vrat het allemaal. Tijdens mijn studie en vooral in mijn promotietraject verwierf ik een verdiept begrip van Lees meer …
biografieën
Willem van der Ham
Waterstaat, landschap, maatschappij Willem van der Ham (Den Haag, 12 maart 1958) is een Nederlandse sociaal geograaf, historicus en schrijver. Hij is vooral bekend als historicus van waterstaat en landschap en als schrijver van enkele standaardwerken op het gebied van het onderwijs. Hij begon als freelance journalist bij kranten als Intermediair, NRC Handelsblad en Het Parool. In zijn recente projecten Reuzenarbeid (2021) en Zuiderzee in beeld (2022) koppelt hij verleden, heden en toekomst. Zijn motto: geschiedenis kan een goede inspiratiebron zijn voor de opgaven van nu. Onderwijsgeschiedenis Van Lees meer …
Marjan Beijering
GeschiedenisLab Geschiedenislab is de bedrijfsnaam van Marjan Beijering: onderzoeker, schrijver, maar ook organisator en docent. In 2021 verscheen haar biografie van de schrijver Janwillem van de Wetering (www.janwillemvandewetering.nl). De veelzijdigheid van de stad Rotterdam is een belangrijke bron van inspiratie voor haar. Beijering publiceerde erover en organiseerde oral history projecten in deze stad.Want: ‘Culture is all we are’, zei de muziekverzamelaar Alan Lomax ooit. Zonder cultuur, zonder verhalen, in welke vorm dan ook, zijn we stuurloos. Wat vertellen mensen over Lees meer …
Machlien Vlasblom
Historisch onderzoek & advies Als zelfstandig historica houdt Machlien zich vooral bezig met onderwerpen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Haar interesse binnen dit vakgebied gaat uit naar beladen erfgoed, collaboratie, biografisch onderzoek en fotografie. Opdrachtgevers zijn dan ook vaak instellingen of particulieren die behoefte hebben aan deze specifieke expertise. Denk aan erfgoedorganisaties of archiefinstellingen. De laatste jaren werkte zij aan de dubbelbiografie ‘Wij waren supermannen’ Jan en Herman Heukels. Broers, fotografen, nationaalsocialisten. (Boom 2022) Dit was mogelijk Lees meer …
Jan Brouwers
Tekst en onderzoek in erfgoed en religie Als je weet hebt van het verleden, kijk je anders naar een organisatie, een plaats of een persoon. Jan Brouwers onderzoekt die geschiedenis en schrijft erover. Voor een artikel of een boek. Of voor een tentoonstelling of tv-programma. Hij schreef onder meer over de uitvaartverzekeraar en -verzorger DELA, ziekenzorg, oude pelgrimsoorden én voormalige industriegebieden en over ondernemers uit Noord-Brabant. Kennis moet worden gedeeld. Daarom is de doelgroep net zo belangrijk als het onderwerp; Lees meer …
Catharina Th. Bakker
Catharina Th. Bakker (1964, Texel) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 2009 promoveerde op Geld voor GGZ. De financiering van de geestelijke gezondheidszorg en de invloed van geld op de zorgpraktijk (1884-1984). Ze heeft ruim 25 jaar ervaring als onderzoekster en schrijfster van historische boeken, artikelen en recensies. Haar publicatielijst omvat zo’n vijftig titels. Incidenteel organiseert ze een conferentie of werkt ze als docente. In 2020 verscheen haar eerste biografie, De lijfarts van de koning. Het avontuurlijke leven Lees meer …
Anton van Renssen
Historytelling In mijn projecten staan erkenning en herkenning centraal. Geschiedenis die ik vertel via podcasts en oral history, op video, in boeken, artikelen, tijdens lezingen of door historische projectleiding draaien om de erkenning en herkenning van mensen. Nee, dat gaat dus ten diepste niet om die mooie geschiedenis van een organisatie. Ja, het draait wel om het verhaal van de mensen die de organisatie hebben gemáakt. Dat uitgangspunt leidt tot verhalen die raken en confronteren. Zeker, soms zijn er prachtige anekdotes te vertellen. Aan de andere kant jeuken ze niet zelden. Geschiedenis leert ons Lees meer …
Alies Pegtel
Journalist, historicus Alies Pegtel werd geboren in Haren (GN). Uit liefde voor Italië vertrok ze na haar middelbare school naar Perugia om Italiaans te studeren. Sinds 1988 woont ze in Amsterdam. Ze verbleef voor haar doctoraalscriptie geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, op het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome, waar ze afstudeerde onder begeleiding van Marjan Schwegman. De journalistiek trok. Na de Postdoctorale Studie Journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, belandde ze op de redactie van Hp/deTijd. Hierna begon Alies Pegtel Lees meer …
Marie-Cécile van Hintum
Historisch onderzoeker en auteur Historica en germaniste met als specialisatie biografisch onderzoek en persoonlijke verhalen uit o.m. de Tweede Wereldoorlog. Coauteur van meerdere succesvolle publicaties over de Tweede Wereldoorlog en het Vrouwenlexicon – 1001 Vrouwen. Recensent van historische non-fictie. Auteur van “Lokerman. het tragische oorlogsverhaal van de Limburgse verzetsman die verraden werd”. Na haar universitaire studies Duits en geschiedenis en een loopbaan in de arbeidsbemiddeling werkt Marie-Cécile sinds 2010 als zelfstandig historisch onderzoeker voor instellingen en particulieren. Eerdere opdrachtgevers waren Lees meer …