08 Volksbuurtmuseum gaat niet over nostalgieVoor geboren en getogen Gouwenaar Jesse Poiesz is het Nederlands Volksbuurtmuseum, aan de noordkant van het centrum van de stad Utrecht, zijn plaats van herinnering. In 2012 deed de pas afgestudeerde cultuurhistoricus hier ervaring op in het ontsluiten van geschiedenis voor een groot publiek. Het Volksbuurtmuseum helpt Jesse herinneren aan wat hij als historicus belangrijk vind. Hij is als gastheer nog steeds actief voor het museum.

Lange tijd was geschiedenis het verhaal van Grote Mannen die Grootse Dingen verrichtten. Een Volksbuurtmuseum zorgt ervoor dat de rol van de kleine man in de geschiedenis niet wordt vergeten. Het helpt ons herinneren dat alles wat we doen ooit geschiedenis zal zijn. En dat alles wat we doen ertoe doet. Maar het laat ook zien dat het verleden niet perfect was. Achter de ‘nostalgie’ van een volksbuurt schuilt vaak een harde realiteit. Lees hier zijn verhaal.

Onze vereniging Ondernemers in Geschiedenis sloot haar jubileumjaar 2018-2019 feestelijk af met de presentatie van een online ledenmagazine met daarin 18 prachtige verhalen over betekenisvolle erfgoedplekken, geschreven door onze leden.