14 Nossa Senhora de Aparecida bewerkt‘Onze Lieve Vrouwe van de Verschenen Ontvangenis’, zoals de vertaling uit het Portugees luidt, werd in 1930 door paus Pius XI tot beschermheilige van Brazilië verklaard. Een beeldje van haar staat in een muurkastje aan de buitenmuur van de kapel op het landgoed van de voormalige Volkshogeschool in Berg en Dal, net buiten Nijmegen. Hoe belandt een beeldje van deze Braziliaanse heilige in het Nederlandse Berg en Dal? Het blijkt een souvenir uit 1955 van de Nederlandse emigranten van Holambra, als dank voor de geestelijke steun tijdens de moeizame start van de nederzetting.

Renate Stapelbroek woont in Berg en Dal en werkt aan een proefschrift over de omgang van nakomelingen van Nederlandse emigranten uit Brazilië met hun verleden. Wie had gedacht dat zo dicht bij huis een tastbare herinnering was te vinden. Lees hier Renates verhaal over de heilige en de geschiedenis van het beeldje.

Onze vereniging Ondernemers in Geschiedenis sloot haar jubileumjaar 2018-2019 feestelijk af met de presentatie van een online ledenmagazine met daarin 18 prachtige verhalen over betekenisvolle erfgoedplekken, geschreven door onze leden.