Beste boek van Overijssel 2022Het boek Wij waren supermannen van ons medelid Machlien Vlasblom is woensdag 16 november j.l. uitgeroepen tot het beste boek van Overijssel in de categorie non-fictie. De uitreiking van de prijs vond plaats in het filmtheater MIMIK te Deventer. De prijs is een initiatief van Rijnbrink, een provinciale ondersteuningsinstelling voor bibliotheken in Gelderland en Overijssel in opdracht van de provincie Overijssel.

Het juryrapport schreef Vlasbloms boek: ‘Een functie van een boek kan zijn om de lezer aan het denken te zetten. Meegenomen is dan dat het boek prettig leest, dat het mooi is vormgegeven en dat er sprekend beeldmateriaal is gebruikt. Toch gaat het bij deze boeken vooral om de prikkelende vragen die worden gesteld. Als dat op een dusdanige manier wordt gedaan dat je als lezer niet alleen het boek in een ruk uitleest, maar ook nog een tijdlang blijft nadenken over de inhoud, mag dat boek met reden worden bekroond tot Beste Boek van Overijssel. 
Wij waren supermannen is zo'n boek. Het is een dubbelbiografie van de broers Jan en Herman Heukels, fotografen in Zwolle. In een boeiend en goed gestructureerd boek reconstrueert Machlien Vlasblom de levens van beide broers en probeert ze te achterhalen waarom zij tot hun uiterst betwistbare keuzes voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gekomen. Materiaal dat je als lezer aan het denken zet en uitnodigt om kritisch te kijken naar (historisch) beeldmateriaal. En dat geldt niet alleen voor Overijsselse lezers, maar voor iedereen.’

Machlien Vlasblom, ‘Wij waren supermannen’ – Jan en Herman Heukels – broers, fotografen, nationaalsocialisten (Amsterdam: Boom 2022), 368 blz. ISBN 9789024425556. Prijs: € 34,90.