Zonder herinneringen zijn we nergens. Want zonder herinneringen weten we niet waar we vandaan komen, weten we niet wie we zijn. Renate Stapelbroek onderzoekt daarom de omgang met het verleden: Wat vinden we belangrijk om collectief in herinnering te houden en hoe doen we dat? Onderzoek naar herinneringsculturen verbindt mensen niet alleen met hun verleden, maar ook met elkaar. Het biedt daarmee nieuwe perspectieven op erfgoed voor toekomstige generaties.
Renate Stapelbroek is antropoloog, kenner van de naoorlogse migratiegeschiedenis en deskundig op het terrein van de oral history. Als zelfstandig onderzoeker werkte zij voor uiteenlopende opdrachtgevers waaronder Joods Historisch Museum, Regionaal Archief Nijmegen en BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost. Daarnaast doceerde zij aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, was zij werkzaam bij het Katholiek Documentatie Centrum en voor het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Verder is Renate buitenpromovenda aan de Tilburg University, School of Social and Behavioral Sciences.
Op zoek naar een ervaren oral history interviewer, een bevlogen gastdocent en/of een gedegen onderzoeker? Voor een tentoonstelling, collegereeks, publicatie of … ? Renate Stapelbroek zorgt in alle opzichten voor een goed verhaal.
Bureau voor Antropologie & Oral History
Renate Stapelbroek
telefoon 06 18667596
renatestapelbroek [AT] xs4all.nl
Trefwoorden: oral history, antropologie, migratiegeschiedenis.