Elly van der Velde – Bureau Uit de Tijd

Erfgoedprojecten – op maat en voor elke doelgroep

Ik ben zowel docent basisonderwijs als afgestudeerd archeoloog. Sinds 1991 ben ik eigenaresse van Bureau Uit de Tijd – erfgoededucatie. Ik vertaal wetenschappelijke informatie over erfgoed op een aantrekkelijke wijze voor een breed publiek. Mijn opdrachten zijn zeer gevarieerd. Het verrassen van mensen, waardoor zij met andere ogen naar hun omgeving gaan kijken, is mijn passie.

Erfgoedprojecten voor kinderen

Ik ontwikkel lesprojecten over allerlei onderwerpen, uiteraard met doe-activiteiten. Een voorbeeld is Archeoloog in de Klas, met varianten voor de middenbouw en de bovenbouw. Elk jaar geef ik ook lessen Monument om de Hoek, waarbij de kinderen een monument in de eigen omgeving gaan bezoeken, zoals een watermolen, een sluis of een grafheuvel, gecombineerd met een begraafplaats uit onze tijd. Vele jaren organiseerde ik in Apeldoorn de Open Monumenten Klassendag.
Ik ben ervan overtuigd dat kinderen door deze ervaringen een sterkere band ontwikkelen met hun omgeving, waardoor zij beter ‘geworteld’ raken op de plek waar ze wonen.

Erfgoedprojecten voor volwassenen

Het interviewen van mensen over hun geschiedenis vind ik boeiend. Een publicatie die daaruit is voortgekomen is Omkijkende Vrouwen, waarin twintig vrouwen in de leeftijd van 6 tot 100 jaar vertellen over hun ervaringen in de 20e eeuw. Een ander product is de film Oorlog en Bevrijding – herinneringen uit Barneveld, waarin mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt worden geïnterviewd door kinderen.
Ik verzorg de inhoud van tentoonstellingen over de geschiedenis van een gebied, vanaf de prehistorie tot nu. Ik schrijf daarbij ook de museumteksten. In 2021 was ik inhoudelijk projectleider van de herinrichting van Stadsmuseum Grave. Ook interactieve touchscreens ontwikkelt mijn bureau. In 2020 maakte ik een touchscreen over de Tweede Wereldoorlog voor Museum De Casteelse Poort in Wageningen.

Daarnaast geef ik af en toe een lezing voor een breed publiek.

Neem gerust contact op, ik denk graag met u mee.

Elly van der Velde

Bureau Uit de Tijd, Apeldoorn
E-mail: uitdetijdnu[AT]gmail.com
www.uitdetijdapeldoorn.nl

Trefwoorden: Archeologie, erfgoededucatie, familieverhalen, interviews, lesprojecten, monumentenbezoeken, musea, tentoonstellingen, touchscreens