Ik ben een historicus die zich in zijn onderzoek richt op de negentiende-eeuwse Nederlandse samenleving. Het speerpunt daarbij is de relatie tussen maatschappij en krijgsmacht. Mijn werkwijze is een voor een breed publiek bestemde ‘geschiedenis van onderaf’ waarin ‘gewone’ mannen en vrouwen centraal staan, overigens zonder het perspectief van de elite daarbij uit het oog te verliezen. De aandacht gaat daarbij met name uit naar onontgonnen archiefmateriaal op lokaal niveau. Ondanks de toenemende digitalisering van historische bronnen blijft gedetailleerd historisch archiefonderzoek onontbeerlijk. Zo waren en zijn de talrijke verzoekschriften die burgers in deze tijd bij landelijke en plaatselijke overheden indienden een belangrijke bron voor mij. Ze zijn (vooralsnog) alleen terug te vinden via systematisch en uitgebreid archiefonderzoek ter plekke en niet vanachter de computer.
Mijn belangrijkste publicatie zijn: Lotgevallen. De beleving van de dienstplicht door de Nederlandse bevolking in de negentiende eeuw (proefschrift 2013) en Een Vaderland met vele Gezichten. Nederland in de roerige jaren 1830-1831 (Verloren 2022). Daarnaast schreef ik artikelen voor vakbladen, almanakken en uitgaven van historische verenigingen (zie voor een overzicht: https://uva.academia.edu/EddievanRoon). Ook geef ik lezingen. Ik probeer de doelgroep daarbij te enthousiasmeren door het hoofdthema dienstplicht en/of jaren 1830-1831 te koppelen aan plaatselijke omstandigheden.
U kunt informatie met mij opnemen over:
Lezingen
Het schrijven van een artikel
Advisering en hulp bij genealogisch of historisch onderzoek naar dienstplichtigen en hun naaste omgeving
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
website: https://eddievanroon.nl/
trefwoorden: negentiende eeuw, sociale geschiedenis, lokale geschiedenis, archiefonderzoek, genealogie en militaire geschiedenis.