Verascoop

Verhalen vertellen in woord en beeld
De Verascoop is een stereoscopische camera uit 1893, waarmee vroeger 3D-foto’s gemaakt konden worden. Door twee foto’s te maken van hetzelfde, maar iets verschoven, lijkt het voor de kijker alsof hij er middenin staat. Als filmhistorica zie ik de kracht van beeld om de geschiedenis dichterbij te brengen en weet verborgen schatten uit archieven naar boven te halen.
Onder de naam Verascoop werk ik voor musea en archieven, zoals Eye Filmmuseum, Museum MORE en het Stadsarchief Amsterdam. Ik leverde bijdragen aan diverse tentoonstellingscatalogi, waaronder Fotostudio Merkelbach 1913-1969, Nieuwe kaders.Schilderkunst, fotografie, film 1920-1940 en Universum Max Beckmann.
Ik weet goed de weg in filmarchieven zoals dat van Beeld en Geluid en Eye Filmmuseum, maar ook in regionale archieven zoals het Utrechts Archief en het Flevolands Archief. Voor de documentaires van filmmakers als Pieter-Rim de Kroon, Jeroen Visser en Luuk Bouwman werkte ik onder andere als researcher en scenarioschrijver.
Daarnaast schreef ik als journalist voor kranten en tijdschriften, waaronder NRC Handelsblad, Gen Magazine en Fotografisch geheugen en doe ik eindredactie voor het Brabants Dagblad en uitgeverij Waanders.
Verhalen vertellen in woord en beeld is mijn grote passie. Dat kan in een tekst, maar ook in een documentaire of tentoonstelling, of, wellicht in de toekomst, een podcast.
Interbellum
Ik raak nooit uitgekeken op het interbellum, een tijd waarin kunstenaars en filmmakers op allerlei vlakken zoekende waren naar nieuwe wegen en daardoor bol staat van experiment. Maar op dit moment houd ik mij voor de tentoonstelling in Utrecht over poppodium Tivoli bezig met de kraakbeweging en punkmuziek uit de jaren ’80, dus ik verbreed graag mijn horizon.
Sinds ik als stagiair bij Eye Filmmuseum onderzoek heb gedaan naar de Amsterdamse filmstudio Cinetone, vind ik Nederlandse geschiedenis het meest boeiend, maar ik zie ook veel films op festivals in het buitenland, zoals Duitsland en Italië.
In Napels verdiepte ik me in de eerste vrouwelijke filmregisseur van Italië, Elvira Notari, en ik geef regelmatig lezingen en filmvoorstellingen over en van haar werk. Vrouwelijke kunstenaars en filmmakers waren in de jaren ’20 hun tijd ver vooruit. Dat is een onderbelicht onderwerp – aangezien de geschiedenis veelal door mannen geschreven is – waar ik me de komende jaren meer in wil gaan verdiepen.
Taal, cultuur en film
Ik heb een brede interesse en studeerde Criminologie, Italiaanse Taal en Cultuur, Taal- en Cultuurstudies (BA) en Filmwetenschap (MA). Daarnaast ben ik al lange tijd gefascineerd door de stad Napels en probeerde haar taal en bewoners te ontrafelen toen ik hier een jaar lang woonde. Door me als vrijwilliger in te zetten voor de stad kwam ik in contact met mensen uit de armste en de rijkste wijken van de stad.
Familiegeschiedenis
Familiegeschiedenis heeft mijn toenemende interesse. Voor Gen Magazine schreef ik het levensverhaal van de Rotterdamse bankier Jacob Mees aan de hand van de home movies die hij in de jaren dertig maakte van zijn gezin, en die nu in de collectie van Eye bevinden.
Voor mij persoonlijk is het in kaart brengen van mijn familie van onschatbaar belang, aangezien voor mij als donorkind lange tijd de helft van mijn stamboom onbekend was. Ik verdiepte me voor het eerst in mijn ontstaan in 2017, toen ik voor Vrij Nederland de reportage ‘Zaaddonor gezocht: ik ben geboren door een advertentie in Vrij Nederland’ maakte.
Naar aanleiding van de dit onderzoek vond ik via een DNA-databank een halfzus, Linda Sprado, met wie ik in 2022 het foto- en interviewboek Schaduwfamilie: de zoektocht van donorkinderen maakte. Over hetzelfde onderwerp organiseerden we samen twee fototentoonstellingen en een symposium. Het interviewen van mensen over hun persoonlijke levensverhaal vond ik enorm inspirerend, en hoop dit in de toekomst vaker te kunnen doen, wellicht ook voor families die graag hun eigen geschiedenis of die van hun (voor)ouders in kaart willen brengen. Op mijn website vind je een portfolio van mijn projecten, artikelen die ik heb geschreven en mijn maandelijkse blog over film, kunst en Napels.
Verascoop
Vera de Lange
06-41074625
vera@verascoop.nl
Trefwoorden: Interbellum, Film, Documentaires, Tentoonstellingen, Verhalen, Vrouwen, Amsterdam, Italië, Familiegeschiedenis