Hof van Wouw

Ons medeverenigingslid Marjolein Jorna liet het volgende weten:

Onlangs is mijn boek Hof van Wouw, de geschiedenis van een Haags hofje uitgekomen. Ik schreef deze publicatie in opdracht van het regentencollege van de stichting de Hof van Wouw. In het boek beschrijf ik de geschiedenis van dit zeventiende-eeuwse liefdadigheidshofje en het bestuur en beheer ervan, richt de schijnwerpers op de bestuurders en bewoonsters door de eeuwen heen en vraag mij af in hoeverre de Hof anno 2024 nog lijkt op de instelling zoals deze in 1647 werd gesticht door de Haagse regentendochter Cornelia van Wouw.

De ruggengraat van mijn onderzoek vormde het archief van het hofje, dat nog op locatie bewaard wordt. (Het doorspitten van de documenten kon ik daardoor deels in de zeventiende-eeuwse regentenkamer van de Hof doen; een mooiere werkplek kan een historicus zich moeilijk wensen ;)). Aansluitend ben ik in enkele archieven in Den Haag en Leiden gedoken, heb ik gebruikgemaakt van meerdere krantenartikelen over het hofje (lang leve Delpher!) en heb ik literatuuronderzoek gedaan (onder andere in door leden van Ondernemers in Geschiedenis geschreven boeken). Een paar van de huidige bewoonsters was bereid mij wat meer te vertellen over het bewonen van een huisje in dit eeuwenoude liefdadigheidshof. Al met al een mooi, veelzijdig project!

Op 27 juni j.l. nam de burgemeester van Den Haag het eerste exemplaar van Hof van Wouw in ontvangst tijdens een besloten bijeenkomst. Het boek is verkrijgbaar via de Hof van Wouw.