Prachtige vondst in geldkluis

Ons verenigingslid Herman Postema vertelt over de opdracht voor het digitaliseren en transcriberen van het archiefmateriaal van het weeshuis van Nijkerk:

Voor de zomerperiode heb ik twee projecten op stapel staan. Allereerst is er enkele jaren geleden een prachtige vondst gedaan in een geldkluis in Nijkerk. Daar doken de oudste – verloren gewaande – notulenboeken op van het zeventiende-eeuwse weeshuis. Ons medelid Anton van Renssen is intussen druk bezig om de geschiedenis van dit weeshuis te beschrijven. Aan mij de mooie taak om het archief te ordenen en de oudste delen en de 35 charters te digitaliseren en te transcriberen. Een heerlijke klus voor een (hopelijk) warme zomermaand.

Verder wil ik deze zomer besteden aan het afronden van de inventarisatie van het archief van Landgoed Prattenburg in Rhenen. Dit landgoed is sinds 1694 in handen van de familie Van Asch van Wijck. Het familiearchief is intussen middels Metamorfoze gedigitaliseerd. De scans zijn in te zien op de website van Het Utrechts Archief (2012 Familie Van Asch van Wijck (Het Utrechts Archief ) – Het Utrechts Archief). Binnenkort start het Metamorfozetraject om ook het Landgoedarchief te digitaliseren. Tijdens de inventarisatie zijn verschillende stukken opgedoken die aan het familiearchief zullen worden toegevoegd. Evenals het laatste deel van de bekende genealogische Collectie Optstraeten van der Moelen.