Excursie Vrijheidsmuseum Groesbeek

14 mei 2024

In 2024 is het tachtig jaar geleden dat duizenden Amerikaanse parachutisten werden gedropt op het landingsterrein langs de Wylerbaan in Groesbeek tijdens Operatie Market Garden. Op diezelfde plaats staat nu het Vrijheidsmuseum.

Het Vrijheidsmuseum is een historisch-educatief museum dat voor jong en oud het verhaal vertelt van oorlog en vrijheid. Centraal hierbij staat de Tweede Wereldoorlog, in samenhang met de geschiedenis van de 20e eeuw én de actualiteit.

Vrijheidsmuseum. Foto: Shaded Dome Technologies

Sinds 2019 heeft het museum een nieuwe naam (voorheen: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945) en een nieuw gebouw in de vorm van een parachute ter herinnering aan de dropping van soldaten aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het nieuwe gebouw is op 5 juli 2023 officieel geopend. Voor ons een mooie aanleiding om eens langs te gaan.

Tijdens ons bezoek aan het nieuwe museum zijn we te gast bij ons medeverenigingslid Renate Stapelbroek. De conservator zal ons vertellen over de missie en aanpak van het museum, gevolgd door een introductie op en een rondleiding door het museum. Zoals altijd is er tijdens de koffie, de lunch en de borrel (evt. diner) genoeg gelegenheid om bij te praten met medeverenigingsleden.


Programma:

  • 11.00 uur: Ontvangst met Koffie/thee in het museumcafé
  • 11.30 uur: Lezing door conservator over het Vrijheidsmuseum
  • 12.30 uur: Lunch in het museumcafé
  • 13.30 uur: Inleiding + korte introductiefilm, gevolgd door rondleiding
  • Ca. 17.00 uur: Borrel in Nijmegen (evt. diner voor wie dat wil)

Aanmelding, kosten, annulering

Aanmelden voor deze activiteit kan tot woensdag 8 mei via het onderstaande contactformulier. Geef i.v.m. de lunch aan of je vega/vegan wensen hebt. Ook horen we graag of je van plan bent ’s avonds mee te gaan eten.

De kosten voor deelname bedragen €10,- (+ entree museum à €14, niet voor houders Museumjaarkaart). Het diner is op eigen kosten. Annulering kan tot 8 mei. Daarna wordt €10 in rekening gebracht.

Meer informatie: activiteiten@ondernemersingeschiedenis.nl.


Praktische informatie:


Aanmeldformulier:

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Voor- en achternaam
Neem je deel aan het diner? (op eigen kosten)
Vega/vegan-wensen? (t.b.v. de lunch)

Vorige en volgende activiteit: