26 april

Op de koffie bij... Alies Pegtel
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

14 mei, 11-18 uur

Vrijheidsmuseum Groesbeek 

vrijheidsmuseumIn 2024 is het tachtig jaar geleden dat duizenden Amerikaanse parachutisten werden gedropt op het landingsterrein langs de Wylerbaan in Groesbeek tijdens Operatie Market Garden. Op diezelfde plaats staat nu het Vrijheidsmuseum. 

Het Vrijheidsmuseum is een historisch-educatief museum dat voor jong en oud het verhaal vertelt van oorlog en vrijheid. Centraal hierbij staat de Tweede Wereldoorlog, in samenhang met de geschiedenis van de 20eeeuw én de actualiteit.

Sinds 2019 heeft het museum een nieuwe naam (voorheen: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945) en een nieuw gebouw in de vorm van een parachute ter herinnering aan de dropping van soldaten aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het nieuwe gebouw is op 4 juli 2023 officieel geopend. Voor ons een mooie aanleiding om eens langs te gaan. 

Tijdens ons bezoek aan het nieuwe museum worden we ontvangen door Wiel Lenders, oud-directeur, en Esther Horsten, per 1 april de nieuwe directeur. Zij zullen ons vertellen over de missie en aanpak van het museum tijdens een introductie op en een rondleiding door het museum. Zoals altijd is er tijdens de koffie, de lunch en de borrel (evt. diner) genoeg gelegenheid om bij te praten met medeverenigingsleden, onder wie Renate Stapelbroek. Zij was vorig jaar werkzaam voor het museum.

Programma:
11.00 uur: Ontvangst met Koffie/thee in het museumcafé
11.30 uur: Lezing door conservator over het Vrijheidsmuseum
12.30 uur: Lunch in het museumcafé
13.30 uur: Inleiding + korte introductiefilm, gevolgd door rondleiding
Ca. 17.00 uur: Borrel in Nijmegen (evt. diner voor wie dat wil)

Aanmelding, kosten, annulering
Aanmelden voor deze activiteit kan tot woensdag 8 mei door een mail te sturen naar Christiaan Stam: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef i.v.m. de lunch aan of je vega/vegan wensen hebt. Ook horen we graag of je van plan bent ’s avonds mee te gaan eten. 
De kosten voor deelname bedragen €10,-. Het diner is op eigen kosten. 
Annulering kan tot 8 mei. Daarna wordt €10 in rekening gebracht.

Praktische informatie:
Datum en tijd: dinsdag 14 mei, 11-18 uur
Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, Groesbeek
Bereikbaarheid: https://vrijheidsmuseum.nl/contact

 

22 mei

Op de koffie bij... Bauke Jousma
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

26 juni

Op de koffie bij... Vibeke Kingma
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Geen lid, maar wel interesse in onze activiteiten?
Bovenstaande activiteiten zijn in principe voor leden van de vereniging Ondernemers in Geschiedenis. Ben je (nog) geen lid, maar wil je wel een keer komen kijken of het lidmaatschap misschien iets voor jou is, neem dan contact op met onze secretaris Rogier Overman.

Op de koffie bij ...

Iedere maand organiseert Ondernemers in Geschiedenis een online koffie-uurtje voor leden van de vereniging. Een uurtje bijpraten met vakgenoten, ervaringen uitwisselen, kansen delen, inspiratie opdoen. Deze bijeenkomsten zijn in principe zonder agenda en duren een uur (09.00-10.00 uur).

OiGopdekoffie lr


In 2024 gaan we op de koffie bij ... 
:

 • 16 januari … bij Henk Looijesteijn
 • 28 februari … bij Karin Bakker
 • 28 maart … bij Daniël Rewijk
 • 26 april… bij Alies Pegtel
 • 22 mei … bij Bauke Jousma
 • 26 juni … bij Vibeke Kingma
 • 22 augustus … bij Herman Postema
 • 20 september … bij Marjolein Jorna
 • 22 oktober … bij Bram de Ridder
 • 20 november … bij Marca Bultink
 • 19 december… bij Christiaan Stam

 
Aanmelden: activiteiten@ondernemersingeschiedenis.nl

Na aanmelding ontvang je een Teams-link voor de bijeenkomst.

Intervisie voor historici

Iedereen loopt in zijn of haar werk wel eens tegen situaties aan waarmee je niet zo goed raad weet. Problemen of dilemma’s die je graag aan iemand zou willen voorleggen: Herken jij dit probleem? Heb jij dit wel eens meegemaakt? Hoe zou jij hier mee omgaan?

Als zzp’er heb je geen collega aan wie je deze vragen kunt voorleggen. Daarom biedt Ondernemers in Geschiedenis haar leden nu de mogelijkheid om een Intervisie-bijeenkomst aan te vragen waarin een probleem (dilemma, uitdaging, casus) kan worden ingebracht om te bespreken met vakgenoten.

spiegel lr

Intervisie is een gestructureerd gesprek tussen vakgenoten. Het belangrijkste kenmerk van het gesprek is dat de deelnemers geen oplossingen of adviezen geven, maar dat ze de probleemhouder, door vragen te stellen, een spiegel voorhouden en helpen beter inzicht te krijgen in de situatie en de mogelijke oplossingen. Een intervisie-bijeenkomst helpt uiteraard de probleemhouder, maar draagt ook bij aan de professionaliteit van de overige deelnemers. 

De bijeenkomsten (alleen voor leden!) zijn online en duren ongeveer een uur. Voor een bijeenkomst geldt een minimum van 4 deelnemers en een maximum van 8. De ingebrachte casus wordt alleen gedeeld met de deelnemers aan de bijeenkomst. Van de deelnemers wordt verwacht hier vertrouwelijk mee om te gaan.

Heb je een casus die je zou willen voorleggen aan je vakgenoten, neem dan contact op met Christiaan Stam, activiteiten@ondernemersingeschiedenis.nl.

30 jaar Ondernemers in Geschiedenis!

Beeldmerk Lustrum

Flyer OiG 31 8 22 Verkleind