
Historytelling
Erkenning en herkenning van mensen staat centraal in mijn werk. De geschiedenissen die ik vertel in podcasts, op video, in boeken en artikelen en tijdens lezingen draaien daar om.
Het gaat mij om het verhaal van mensen die onze samenleving en die organisaties vorm gaven.
Dat uitgangspunt levert verhalen op die raken en confronteren. Soms bevatten die vermakelijke anekdotes. Soms jeuken en steken die juist. Het leven gaat tenslotte niet altijd over rozen. Dat leert ons zeker de geschiedenis.
In mijn werk wil ik liefde en respect tonen voor mensen. Dat sluit een kritische blik op historische ontwikkelingen niet uit. Integendeel! Respect, liefde en een kritische blik staan naast elkaar.
Bronnen in (audiovisuele) archieven en verhalen van ooggetuigen zijn de basis om verklaringen te vinden voor historische ontwikkelingen. Die verklaren is het doel van elk goed historisch project. Centraal in het historisch ambacht staat daarom vaak de vraag naar het waarom.
Zo teken ik met Historytelling met bronnenonderzoek de geschiedenis van heel diverse mensen en de wordingsgeschiedenis van instellingen. Met alle veranderingen die daar bij horen.
Want historici zijn bij uitstek kenners van veranderingsprocessen!
Recente projecten
Podcastserie Oorlog op de Veluwe 2020 en 2025
Zij kwamen nooit voor niets – 2023 – Binnenlandse afstand en adoptie en de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld
Podcastserie Oranje Nassau’s Oord als Huis van Aankomst (2022)
Geschiedenis van de Ipabo (2022) – Archiefonderzoek aangevuld met oral history over de geschiedenis van de confessionele voorgangers van de Amsterdamse Ipabo (Interconfessionele Pabo).
Onvoldoende beschermd – Geweld in de Nederlandse Jeugdzorg 1945-2018 (Den Haag, 2019) zeven rapporten over diverse jeugdzorginstellingen in samenwerking met Vrije Universiteit en Universiteit van Amsterdam en onder leiding van prof. dr. Micha de Winter.
Historytelling
Anton van Renssen
06–45742896
anton@historytelling.nu
www.historytelling.nu
Trefwoorden: Tweede Wereldoorlog, podcast, oral history, video, storytelling, biografieën, verhalende journalistiek, sociale geschiedenis, archiefonderzoek, sociaaleconomische geschiedenis, armenzorg, jeugdzorg, kinderbescherming, weeshuizen, Protestantisme, religiegeschiedenis.