Catharina Th. Bakker

Catharina Th. Bakker (1964, Texel) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 2009 promoveerde op Geld voor GGZ. De financiering van de geestelijke gezondheidszorg en de invloed van geld op de zorgpraktijk (1884-1984). Ze heeft ruim 30 jaar ervaring als onderzoekster en schrijfster van historische boeken, artikelen en recensies. Haar publicatielijst omvat zo’n vijftig titels. Incidenteel organiseert ze een conferentie of werkt ze als docente.

In 2020 verscheen haar eerste biografie, De lijfarts van de koning. Het avontuurlijke leven van Franz Joseph Harbaur 1776-1824, over de lijfarts van koning Willem I. Voor het schrijven van het boek, dat is uitgegeven door Walburg Pers, heeft zij een grant verworven van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. De recensenten waren unaniem enthousiast. De biografie leverde haar de G.A. Lindeboomprijs voor medische geschiedschrijving op.

In 2022 is ze begonnen met een nieuw project, wederom een biografie, en wel van Fré Dommisse (1900-1971), een Nederlandse schrijfster die – door eigen ervaring wijs geworden – haar hele leven op de bres stond voor de acceptatie van (ex-)psychiatrische patiënten. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Letterenfonds, het Jaap Harten Fonds en het door het Cultuurfonds beheerde Clio Fonds. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Waanders en zal naar verwachting in 2025 op de markt komen.

Bakker is bedreven in het schrijven van een goed verhaal, ze is betrouwbaar, werkt snel en nauwkeurig en kan ingewikkelde informatie toegankelijk maken voor een groot publiek.

cthbakker@gmail.com

Trefwoorden: medische geschiedenis, zorg, verpleging, ggz, biografie.

Foto: Carlo Bakker, Dordrecht