Bureau voor Antropologie & Oral History Zonder herinneringen zijn we nergens. Want zonder herinneringen weten we niet waar we vandaan komen, weten we niet wie we zijn. Renate Stapelbroek onderzoekt daarom de omgang met ons verleden: Wat vinden we belangrijk om collectief in herinnering te houden en hoe doen we dat? Onderzoek naar herinneringsculturen verbindt mensen niet alleen met hun verleden, maar ook met elkaar. Het biedt daarmee nieuwe perspectieven op erfgoed voor toekomstige generaties. Renate Stapelbroek is antropoloog, kenner Lees meer …
migratiegeschiedenis
Marita van Brussel
Vruger Marita onderzoekt de geschiedenis vanuit een multidisciplinaire invalshoek. Opgeleid als cultureel antropoloog en Arabist heeft zij jaren in het Midden-Oosten gewoond. Pas nadat zij naar Nederland terugkeerde ontdekte ze – via stamboomonderzoek – de mooie verhalen die er over mensen in Nederland te vertellen zijn. En hoe haar antropologische achtergrond haar in staat stelt het verleden beter te begrijpen. Concepten die in Nederland nog maar zelden ter sprake komen, waren immers ook in óns verleden actueel: eer en schande, Lees meer …
Mari Smits
Elk verleden een verhaal Als historicus ben ik van verschillende markten thuis, zoals politieke geschiedenis, landbouwgeschiedenis en migratiegeschiedenis. Na mijn geschiedenisstudie in Nijmegen vertrok ik voor een jaar naar Brazilië om de geschiedenis te schrijven van de Nederlandse emigrantennederzetting Holambra. Vervolgens werkte ik bij het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen aan twee gedenkboeken over katholieke landbouworganisaties en in Den Haag bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (nu Huygens Instituut) aan bronnenpublicaties inzake de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking en het Nederlandse Europabeleid. Recent Lees meer …