Prachtige vondst in geldkluis

Ons verenigingslid Herman Postema vertelt over de opdracht voor het digitaliseren en transcriberen van het archiefmateriaal van het weeshuis van Nijkerk: Voor de zomerperiode heb ik twee projecten op stapel staan. Allereerst is er enkele jaren geleden een prachtige vondst gedaan in een geldkluis in Nijkerk. Daar doken de oudste – verloren gewaande – notulenboeken op van het zeventiende-eeuwse weeshuis. Ons medelid Anton van Renssen is intussen druk bezig om de geschiedenis van dit weeshuis te beschrijven. Aan mij de Lees meer …

Yvette Hoitink Master of Letters (MLitt)

Ons medeverenigingslid Yvette Hoitink heeft de master-opleiding Family and Local History aan de Universiteit van Dundee afgerond, met ‘distinction’. Vanaf eind juni 2024 mag zij zich Master of Letters (MLitt) noemen, een titel die in Schotland wordt toegekend na afronding van een onderzoeksmaster. Voor haar afstudeeropdracht onderzocht Yvette de redenen achter de massale emigratie vanuit Winterswijk naar Amerika in de negentiende eeuw, waarover zij nader hoopt te publiceren. Vanaf oktober 2024 gaat Yvette aan de slag bij het New Netherland Lees meer …

Spiegels van Rome

Ons verenigingslid Sandrina Bokhorst publiceerde onlangs haar boek Spiegels van Rome, gids in zeven eeuwige thema’s. Het eerste exemplaar werd op 26 mei uitgereikt aan de burgemeester van Schiedam, waar de boekpresentatie werd gehouden. Sandrina schreef drie jaar aan het boek dat zij als volgt omschrijft: Spiegels van Rome is niet zomaar een gids, maar wil bezoekers van Rome (leunstoel of live) aan het denken zetten. In Spiegels van Rome doorkruis je de Eeuwige Stad aan de hand van zeven Lees meer …

Hof van Wouw

Ons medeverenigingslid Marjolein Jorna liet het volgende weten: Onlangs is mijn boek Hof van Wouw, de geschiedenis van een Haags hofje uitgekomen. Ik schreef deze publicatie in opdracht van het regentencollege van de stichting de Hof van Wouw. In het boek beschrijf ik de geschiedenis van dit zeventiende-eeuwse liefdadigheidshofje en het bestuur en beheer ervan, richt de schijnwerpers op de bestuurders en bewoonsters door de eeuwen heen en vraag mij af in hoeverre de Hof anno 2024 nog lijkt op Lees meer …

Excursie Vrijheidsmuseum Groesbeek

14 mei 2024 In 2024 is het tachtig jaar geleden dat duizenden Amerikaanse parachutisten werden gedropt op het landingsterrein langs de Wylerbaan in Groesbeek tijdens Operatie Market Garden. Op diezelfde plaats staat nu het Vrijheidsmuseum. Het Vrijheidsmuseum is een historisch-educatief museum dat voor jong en oud het verhaal vertelt van oorlog en vrijheid. Centraal hierbij staat de Tweede Wereldoorlog, in samenhang met de geschiedenis van de 20e eeuw én de actualiteit. Sinds 2019 heeft het museum een nieuwe naam (voorheen: Lees meer …

Algemene Ledenvergadering (ALV)

6 maart 2024 Dit jaar is Ondernemers in Geschiedenis voor haar jaarvergadering op woensdag 6 maart 2024 te gast bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Programma ALV: 12.00 – 13.00 uur: Inloop/lunch 13.00 – 15.00 uur: Algemene Ledenvergadering 2024 Pauze                  16.00 – 16.30 uur: Rondleiding in De Katoendrukkerij, op 3 min. lopen van de RCE (*) 16.30 – 18.00 uur: Borrel bij de RCE 18.00 – 20.00  uur:  Diner voor de liefhebber (*) Na de Algemene Ledenvergadering brengen we een Lees meer …

Webinar AI en historici

6 februari 2024 De toekomst van geschiedenis In de toekomst zullen we steeds vaker gebruik maken van artificiële intelligentie (AI). Wat verstaan we eigenlijk onder AI? Welke AI-tools zijn nu al te gebruiken? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat kunnen we nog verwachten? Wat betekent dit voor het werk van historici? In dit interactieve webinar verkennen we samen met Barend Last de ontwikkelingen op gebied van AI en de betekenis hiervan voor ons vakgebied. Barend Last is schrijver en Lees meer …