Een Algemene Ledenvergadering met uitzicht

Ook dit jaar waren we voor onze jaarvergadering te gast bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort. Zoals altijd vierden we onze verjaardag met een vergadering, gevolgd door een historische activiteit. Dit keer brachten we een bezoek aan de Onze Lieve Vrouwetoren, ook wel Lange Jan genoemd. Onder begeleiding van een gids beklommen we deze twee-na-hoogste kerktoren van Nederland (98 meter). Onderweg maakten we kennis met het ‘Wonder van Amersfoort’, waarin de oorsprong van de toren ligt. Lees meer …

In memoriam Gino Huiskes

Onlangs bereikte ons het bericht dat afgelopen 12 maart in Groningen Gino Huiskes is overleden. Hij is slechts 68 jaar geworden, partner van Anje en vader van Daan en Sanne. Gino was in 1993 een van de ‘founding fathers’ van Ondernemers in Geschiedenis, toen nog Nederlandse Vereniging van Historische Onderzoeksbureaus (NVHO) geheten. Wij leerden Gino kennen tijdens het symposium “Kleio in de markt”. Dat moet ergens in 1991 of 1992 zijn geweest. Gino was daar samen met Reinhilde van der Lees meer …

OiG-Richtlijn tarieven zelfstandige historici

De vereniging Ondernemers in Geschiedenis introduceert de OiG-Richtlijn tarieven zelfstandige historici. Deze richtlijn dient als ondersteuning bij het vaststellen van een eerlijke vergoeding voor vrijgevestigde historici. Wat is een fatsoenlijk tarief voor een academisch geschoolde, vrijgevestigde historicus? Welke tarieven hanteren andere zelfstandige historici? Hoe bepaal je je tarief? Bestaat er een tarievenrichtlijn voor historici? Al deze vragen kwamen regelmatig aan de orde tijdens bijeenkomsten van Ondernemers in Geschiedenis. Naar aanleiding daarvan is een richtlijn opgesteld die houvast biedt bij het Lees meer …

Podcast over de Zuiderzeewerken

In de 60ste aflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast gaan de makers Axel Stam en Lars Boon in gesprek met ons lid Willem van der Ham. Deze historicus en geograaf vertelt hierin alles over een van de grootste projecten ooit in ons land, de Zuiderzeewerken. Dit project startte 100 jaar geleden in de huidige gemeente Hollands Kroon, voor wie deze aflevering is gemaakt. Willem deelt zijn kennis over dit bijzondere project dat Nederland voorgoed veranderde. De podcast is te Lees meer …

Lancering historisch kaartspel ‘Koshodo’

Begin december lanceert ons lid Bram De Ridder zijn tweede historische kaartspel, getiteld Koshodo. Na het middeleeuwse spel Anjou zocht Bram deze keer inspiratie in 19de-eeuws Japan, meer bepaald bij de ukiyo-e houtdrukprenten. Koshodo is gebaseerd op de wereld van de Japanse uitgevers van ukiyo-e. Uitgevers zoals de befaamde Tsutaya Juzaburo brachten in 18de en 19de eeuw hele reeksen prachtige prenten op de markt. Daarmee wilden ze de ‘vlietende wereld’ (ukiyo) van de hoofdstad Edo in beeld brengen. Die vlietende Lees meer …

Terugblik: najaarsexcursie Amsterdam

Het thema van de najaarsactiviteit van dit jaar was de diamantindustrie van Amsterdam. De hoofdstedelijke diamantindustrie heeft een lange en rijke geschiedenis. De eerste diamantbewerker werd al in 1586 ingeschreven en vanaf 1600 was Amsterdam dé diamantstad van de wereld. Het hoogtepunt was in de jaren 1870, na de ontdekking van de talloze diamantvelden in Zuid-Afrika. In deze ‘Kaapse Periode’ steeg het aantal diamantbewerkers tot boven de 10.000. Aan het begin van de twintigste eeuw verplaatste een groot deel van Lees meer …

Prachtige vondst in geldkluis

Ons verenigingslid Herman Postema vertelt over de opdracht voor het digitaliseren en transcriberen van het archiefmateriaal van het weeshuis van Nijkerk: Voor de zomerperiode heb ik twee projecten op stapel staan. Allereerst is er enkele jaren geleden een prachtige vondst gedaan in een geldkluis in Nijkerk. Daar doken de oudste – verloren gewaande – notulenboeken op van het zeventiende-eeuwse weeshuis. Ons medelid Anton van Renssen is intussen druk bezig om de geschiedenis van dit weeshuis te beschrijven. Aan mij de Lees meer …

Yvette Hoitink Master of Letters (MLitt)

Ons medeverenigingslid Yvette Hoitink heeft de master-opleiding Family and Local History aan de Universiteit van Dundee afgerond, met ‘distinction’. Vanaf eind juni 2024 mag zij zich Master of Letters (MLitt) noemen, een titel die in Schotland wordt toegekend na afronding van een onderzoeksmaster. Voor haar afstudeeropdracht onderzocht Yvette de redenen achter de massale emigratie vanuit Winterswijk naar Amerika in de negentiende eeuw, waarover zij nader hoopt te publiceren. Vanaf oktober 2024 gaat Yvette aan de slag bij het New Netherland Lees meer …

Spiegels van Rome

Ons verenigingslid Sandrina Bokhorst publiceerde onlangs haar boek Spiegels van Rome, gids in zeven eeuwige thema’s. Het eerste exemplaar werd op 26 mei uitgereikt aan de burgemeester van Schiedam, waar de boekpresentatie werd gehouden. Sandrina schreef drie jaar aan het boek dat zij als volgt omschrijft: Spiegels van Rome is niet zomaar een gids, maar wil bezoekers van Rome (leunstoel of live) aan het denken zetten. In Spiegels van Rome doorkruis je de Eeuwige Stad aan de hand van zeven Lees meer …

Hof van Wouw

Ons medeverenigingslid Marjolein Jorna liet het volgende weten: Onlangs is mijn boek Hof van Wouw, de geschiedenis van een Haags hofje uitgekomen. Ik schreef deze publicatie in opdracht van het regentencollege van de stichting de Hof van Wouw. In het boek beschrijf ik de geschiedenis van dit zeventiende-eeuwse liefdadigheidshofje en het bestuur en beheer ervan, richt de schijnwerpers op de bestuurders en bewoonsters door de eeuwen heen en vraag mij af in hoeverre de Hof anno 2024 nog lijkt op Lees meer …