Femke Knoop - Haute Histoire

Geschiedenisprojecten op maat.

Mijn naam is Femke Knoop en ik ben historicus en journalist. Na mijn studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen richtte ik in 2012 Haute Histoire op, waarmee ik geschiedenisprojecten op maat lever. Ik deed langdurig onderzoek naar het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie, wat resulteerde in een boek dat in 2018 verscheen bij uitgeverij Verloren in Hilversum. Ook was ik in 2019 en 2020 reizende reporter van de Maand van de Geschiedenis en geef ik lezingen over onder andere modegeschiedenis en joodse geschiedenis.

Missie

Het is mijn doel om met Haute Histoire geschiedenis toegankelijk te maken voor een groot publiek door middel van aansprekende en interactieve producten en diensten, die aansluiten bij de actualiteit, een brug slaan tussen heden en verleden en een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat. Op deze wijze wil ik mensen inspireren, informeren en verbinden. Daarbij pas ik graag vernieuwende methoden toe.

Aanbod

Met Haute Histoire bied ik een breed scala aan diensten. Heeft u hulp nodig bij (genealogisch) onderzoek, het maken van een tentoonstelling of het schrijven van teksten? Dan bent u bij mij aan het juiste adres. Maar ook voor lezingen of het ontwikkelen van educatieve projecten, fietsroutes of (stads)wandelingen kunt u bij mij terecht. Ook leen ik kledingstukken en objecten van Hirsch & Cie Amsterdam uit voor tentoonstellingen.

Dankzij jarenlange ervaring op het gebied van onderzoek, schrijven, museumeducatie en het maken van tentoonstellingen ben ik breed en flexibel inzetbaar, maak ik mij gemakkelijk onderwerpen eigen en weet ik onderzoek op nauwkeurige en toegankelijke wijze te vertalen voor diverse doelgroepen.

Bent u geïnteresseerd in de diensten van Haute Histoire of wilt u meer informatie? Klik hier voor meer informatie over het aanbod of neem contact met mij op voor een geheel vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

Femke Knoop

Telefoon: 06-24728562
E-mail: info[AT]hautehistoire.nl
www.hautehistoire.nl

Bureau voor Antropologie & Oral History / Renate Stapelbroek

Zonder herinneringen zijn we nergens. Want zonder herinneringen weten we niet waar we vandaan komen, weten we niet wie we zijn. Renate Stapelbroek onderzoekt daarom de omgang met het verleden: Wat vinden we belangrijk om in herinnering te houden en hoe doen we dat? Onderzoek naar herinneringsculturen verbindt mensen niet alleen met hun verleden, maar ook met elkaar. Het biedt daarmee nieuwe perspectieven op erfgoed voor toekomstige generaties.

Renate Stapelbroek is antropoloog, kenner van de naoorlogse migratiegeschiedenis en deskundig op het terrein van de oral history. Als zelfstandig onderzoeker werkte zij voor uiteenlopende opdrachtgevers waaronder Joods Historisch Museum, Regionaal Archief Nijmegen en BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost. Daarnaast doceeerde zij aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Momenteel is Renate buitenpromovenda aan de Tilburg University, School of Social and Behavioral Science.

Op zoek naar een ervaren oral history interviewer, een bevlogen gastdocent en/of een gedegen onderzoeker? Voor een tentoonstelling, collegereeks, boekpublicatie of … ? Renate Stapelbroek zorgt in alle opzichten voor een goed verhaal.

Bureau voor Antropologie & Oral History
Renate Stapelbroek
telefoon 06 18667596
renatestapelbroek [AT] xs4all.nl

Dennis Geusebroek

Ervaren onderzoeker en docent in het voortgezet onderwijs. Bekwaam in lesgeven, coaching, sociaal-economisch onderzoek en databases.

Over Dennis Geusebroek

Van hoekman Akzo op de Effectenbeurs heb ik de overstap gemaakt naar educatie en onderzoek. Middels een database heb ik in opdracht van J. Jonker (hoogleraar economische-geschiedenis (Universiteit Utrecht/UvA) de financiële instellingen in Nederland  tussen 1840 en 1940 in kaart gebracht.

Nu werk ik aan een eigen WO II gerelateerd onderzoek. Daarmee vormen zich de  contouren van de Joodse handelsgemeenschap in Nederland 1900-1950. Intussen bevat deze dataset gegevens van meer dan 26.000 ondernemende mensen.

Daarnaast werk ik als docent geschiedenis met een aan de Jodenvervolging gekoppeld educatief project: Mokum 1939. Daarbij doen leerlingen kennis op over de Holocaust middels eigen archiefonderzoek gericht op een Joodse entrepreneur. Dit ‘onderzoekend leren’-project leent zich voor leerlingen vanaf 12 jaar in geheel Nederland.

Tevens ben ik vertegenwoordiger van de Haarlemsche zilversmederij v/h A Presburg & Zn 1919.

06-22138715
degeus1[AT]hotmail.com

linkedin: https://www.linkedin.com/in/dennis-geusebroek-81b44565/

 

Jesse Poiesz

Mooie dingen maken met geschiedenis.

Poiesz Projectondersteuning heeft één ambitie: mooie dingen maken. Daarom heb ik meegewerkt aan verschillende ‘klassieke’ projecten zoals tentoonstellingen, bijvoorbeeld voor het Nederlands Volksbuurtmuseum Wijk C, de BKMilitaireBoeken (een krant over militaire boeken), en historische projecten als Herauten op de Stelling. Mijn werkzaamheden omvatten historische research, maar ook alles er omheen. Bijvoorbeeld het zoeken en benaderen van potentiële partners en meedenken over inhoud en vormgeving.

Ook met digitale projecten heb ik de nodige ervaring. Zoals de website voor BKMilitaireBoeken (www.militaireboeken.com) en de Twitter- en Facebook-pagina, die ik heb opgezet en modereer. Om maandelijks iets moois te maken, heb ik met vrienden een Youtube-kanaal N3rderland, over popcultuur en cultuurhistorische onderwerpen.
Als student heb ik mij toegelegd op publieksgerichte geschiedenis, met een minor Journalistiek, de master Cultuurgeschiedenis en de educatieve master. Geschiedenis van de psychiatrie vormt hierin een rode draad, met meerdere scripties over dit onderwerp en een stage bij Museum dr. Guislain. Daar leerde ik het belang van historische kennis voor het bestrijden van stigma’s, begrip van de eigen omstandigheden en identiteitsvorming. Ik ben echter altijd op zoek naar nieuwe onderwerpen, vaardigheden en uitdagingen.

Poiesz Projectondersteuning
Jesse Poiesz
Jesse_poiesz [AT] hotmail.com
06382-44615
Koningin Wilhelminaweg 315
2802 HK Gouda

Herman Postema - Chartanovum

Met zijn bedrijf Chartanovum biedt Herman Postema diverse diensten aan. Hij transcribeert niet alleen oude handschriften, zoals charters, notulenboeken, notariële akten, en dergelijke, maar is ook bijzonder vaardig in het inventariseren van moeilijke (particuliere) archieven.

Wanneer je Middeleeuwse teksten leest alsof het de krant is, mag je er van uit gaan dat er voldoende vaardigheid is om de eeuwenoude documenten op deskundige wijze te transcriberen.

Na jaren als archivaris te hebben gewerkt bij een regionale archiefdienst in het midden van het land, is Herman Postema in 2022 zzp’er geworden. Hij wordt voornamelijk ingehuurd voor het (coördineren van) inventariseren van oude overheids- en particuliere archieven, historisch onderzoek naar huizen en het transcriberen van oude teksten (zoals charters, akten, notulen, enz.). Ook geeft hij historische rondleidingen, schrijft hij artikelen en werkt hij mee aan publicaties. Zijn eigen publicaties zijn vooral gericht op lokaal historisch onderzoek en de kerkgeschiedenis van de zeventiende eeuw.

Met zijn bedrijf Chartanovum heeft Herman vooralsnog twee websites: met www.oudschrift.nl richt hij zich vooral op transcripties van oude, voor velen onleesbare teksten en met www.historischehuizen.nl richt hij zich op de beschrijving van de geschiedenis van boerderijen en oude gebouwen.

Herman Postema - Chartanovum

Vogelweide 137
3941 NH, Doorn
06-49408272

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Historytelling

Podcasts
Podcasts zijn hot! Met reden. Non-fictie is daarvoor bij uitstek geschikt. Het maken van de podcastserie Oorlog op de Veluwe was fantastisch! Negen afleveringen produceerde ik. Over de Puttense razzia bijvoorbeeld, over de fatale wapendropping in Ede en over een dramatische oorlogsliefde van een katholieke frater op boerderij De Harscamp.

Voor de podcast raadpleegde ik nieuwe bronnen en gebruikte ik bestaande interviews. Zo vond ik een indringend interview terug met Jannes Priem, de laatste overleden teruggekeerde van de razzia van Putten. Dat interview vond plaats… op het station waar hij eerder van was weggevoerd. De podcast kon ik maken dankzij mijn jarenlange ervaring als radiomaker bij de NPO.

Oral history
In mijn werk combineer ik wetenschappelijk onderzoek met journalistieke verteltechnieken. Interviews krijgen vorm in oral history. Ik maak audio-producties, schrijf reportages en houd lezingen. Daarnaast werk ik vaak en graag in nog onontgonnen archieven.

Zo combineer ik de ambachten van journalist en historicus. Met gedegen onderzoek als basis creëer ik levendige, persoonlijk invoelbare en toegankelijke historische verhalen: storytelling door Historytelling.

Wetenschappelijk onderzoek
Jarenlang werkte ik als journalist en communicatiemedewerker. De liefde voor geschiedenis bleef. Vooral dankzij meester Smit, uit de derde, die zo mooi vertellen kon. In 2015 mocht ik promoveren op de ontstaansgeschiedenis van het Wezendorp Neerbosch. Het waren mooie jaren waarin ik onderzoek mocht doen in een waanzinnig interessant archief! Hierna heb ik mooi en belangrijk werk mogen verrichten. Zo werkte ik voor de Commissie Onderzoek naar geweld in de Jeugdzorg (Commissie De Winter).

Cross-mediaal projectmanagement
Het liefst maak en begeleid ik cross-mediale producties. Ik maak podcasts, schrijf boeken, coördineer producties zoals websites en films. Ook verzorg ik jubileumspecials van personeelsbladen of corporate magazines. Dat mogen ook glossy’s worden of jubileumboeken. Een tentoonstelling maken zal vast ook wel lukken….

Recente projecten
Kijk voor mijn recentste projecten op: www.historytelling.nu/nu-werk-ik-aan/.

Enkele voorbeelden van mijn werk:

 • Oorlog op de Veluwe - www.soundcloud.com/bibliotheek-nijkerk (Podcast)
 • Het wezendorp Neerbosch. De protestants-christelijke weesinrichting Neerbosch en haar stichter Johannes van ’t Lindenhout (1863–1903) (Nijkerk, 2015)
 • In Naam van Cornelia. Cornelia van Lynden (1860–1880). Biografie geschreven in opdracht van de Cornelia Stichting te Beetsterzwaag ter gelegenheid van haar eeuwfeest.

 

Historytelling
Dr. Anton van Renssen
Wilgenlaan 30
3862 VE Nijkerk

Contact:
E anton [AT] historytelling.nu
M 06–45742896
www.historytelling.nu

Mari Smits

Historicus, onderzoeker en auteur

Als historicus ben ik van verschillende markten thuis, zoals politieke geschiedenis, landbouwgeschiedenis en migratiegeschiedenis. Na mijn geschiedenisstudie in Nijmegen vertrok ik voor een jaar naar Brazilië om de geschiedenis te schrijven van de Nederlandse emigrantennederzetting Holambra. Vervolgens werkte ik bij het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen aan twee gedenkboeken over katholieke landbouworganisaties en in Den Haag bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (nu Huygens ING) aan bronnenpublicaties inzake de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking en het Nederlandse Europabeleid. Recent werkte ik (hoewel door corona vooral thuis) weer in Nijmegen en wel bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG).

Buiten onderzoek in dienstverband schreef ik als zelfstandige mee aan een gedenkboek over MBO College Airport in Hoofddorp en verricht ik archiefonderzoek betreffende familiegeschiedenissen en de Tweede Wereldoorlog. Buiten mijn vak ben ik als wandelaar actief met het verkennen van (historische) wandelroutes en het schrijven van wandelgidsen.

Wilt u een gedenkboek, biografie laten schrijven of (archief)onderzoek laten verrichten? Bent u op zoek naar iemand die historische informatie in een levendig verhaal? Laat maar weten.
Ik sta tot uw beschikking.

Mari Smits

06-28568569
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.marismits.nl

Belangrijkste publicaties:

Boeren met beleid. Honderd jaar Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond 1896-1996 (Nijmegen 1996).
Een aardse geschiedenis. De ABTB in dienst van boeren en tuinders 1917-1997 (Nijmegen 1997).
Holambra. De moeizame beginjaren van een stukje Nederland in Brazilië (Nijmegen 2016).
Met Marc Dierikx: Ambitie en turbulentie. Een geschiedenis van het luchtvaartonderwijs in Nederland (Utrecht 2019).
Bijdragen aan Carla van Baalen, Anne Bos (red.), Maakbaarheid, crisis en ideologische strijd. Een parlementaire geschiedenis van de lange jaren zeventig (1971-1982) (Amsterdam 2022) Verschijnt in september 2022.

Dutch Genealogy Services

Wilt u meer weten over de geschiedenis van uw familie? Dutch Genealogy Services kan u hierbij helpen. Op basis van originele bronnen komen we er niet alleen achter waar en wanneer uw voorouders leefden, maar ook wat zij mee hebben gemaakt. Bijzondere familieverhalen liggen in de archieven op u te wachten.

Diensten:

 • Archiefonderzoek in heel Nederland en online
 • Coachen van klanten die zelf stamboomonderzoek doen
 • Schrijven van rapporten, artikelen of boeken
 • Samenstellen van genealogische overzichten (kwartierstaat, stamreeks)
 • Verzorgen van lezingen over genealogie, lokale geschiedenis of cartografie
 • Adviseren over inzet van informatietechnologie in de erfgoedsector.

Dutch Genealogy Services is een genealogisch onderzoeksbureau dat in 2012 is opgericht door Yvette Hoitink. Yvette doet sinds 1991 aan stamboomonderzoek en heeft duizenden mensen geholpen om hun voorouders te vinden. Zij heeft diverse boeken en artikelen geschreven en geeft regelmatig lezingen over genealogie of lokale geschiedenis. Daarnaast doet zij onderzoek voor televisieseries zoals “Who Do You Think You Are?” en “Verborgen Verleden”. Yvette is lid van de Raad van Bestuur van de Association of Professional Genealogists, de internationale vakvereniging. Op haar Engelstalige website Dutch Genealogy geeft zij tips over stamboomonderzoek.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op, dan kijken we samen hoe we de geschiedenis van uw familie kunnen ontdekken.

Dutch Genealogy Services
Yvette Hoitink
Pelmolen 16
2406 KP Alphen aan den Rijn
E: onderzoek [AT] dutchgenealogy.nl
W: www.dutchgenealogy.nl
FB: /DutchGenealogy  

Marie-Cécile van Hintum

Marie-Cécile van Hintum, historisch onderzoeker en auteur

Historica en germaniste met als specialisatie biografisch onderzoek en persoonlijke verhalen uit o.m. de Tweede Wereldoorlog.

Coauteur van meerdere succesvolle publicaties over de Tweede Wereldoorlog en het Vrouwenlexicon - 1001 Vrouwen. Recensent van historische non-fictie. Auteur van “Lokerman. het tragische oorlogsverhaal van de Limburgse verzetsman die verraden werd”.

Over Marie-Cecile van Hintum

Na haar universitaire studies Duits en geschiedenis en een loopbaan in de arbeidsbemiddeling werkt Marie-Cécile sinds 2010 als zelfstandig historisch onderzoeker voor instellingen en particulieren. Eerdere opdrachtgevers waren o.a. het Nationaal Archief in Den Haag, productiebedrijf Witfilm in Amsterdam en de familie Lokerman in Bilthoven.

Marie-Cécile is een bevlogen onderzoeker en altijd op zoek naar drijfveren van mensen. Opdrachtgevers waarderen haar grondigheid, heldere schrijfstijl en vermogen om historische gebeurtenissen via persoonlijke verhalen tastbaar te maken.

Marie-Cécile heeft bijzondere belangstelling voor (vrouwelijke) daders in de Tweede Wereldoorlog en werkt momenteel aan een nieuw boekproject over dit onderwerp.

Beschikbaarheid

Wilt u een bijzonder (levens)verhaal laten optekenen of heeft u vragen op het terrein van biografisch onderzoek en/of de Tweede Wereldoorlog? Marie-Cécile helpt u graag verder!

Marie-Cécile van Hintum

06-28332733
mcvanhintum [AT ]me.com
LinkedIn:  https://nl.linkedin.com/in/mcvanhintum

Belangrijkste publicaties

Lokerman. Het tragische oorlogsverhaal van de Limburgse verzetsleider die verraden werd (Balans 2019).
Bijdragen aan Els Kloek (red.): 1001 vrouwen in de 20ste eeuw (Amsterdam 2017).
Bijdragen aan Els Kloek (red.): 101 vrouwen en de oorlog (Amsterdam 2016).
Met Ad van Liempt e.a.: De jacht op het verzet. Het meedogenloze optreden van de Sicherheitsdienst en de Nederlandse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog (Amsterdam 2013).
Met Ad van Liempt, Jan Kompagnie e.a.: Jodenjacht. De onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog (Amsterdam 2011)

 

Once.. Histories

Met zijn bedrijf Once.. Histories verricht Thomas Dresscher al meer dan 10 jaar historisch onderzoek in heel Europa voor klanten uit de hele wereld. De speerpunten hierin zijn maritieme en koloniale geschiedenis en archeologie in de breedste zin van het woord. Ook treedt hij regelmatig op als consultant in dit specialisatiegebied.

Binnen zijn specialisatiegebied verricht hij archiefonderzoek, maakt transcripties en vertalingen uit een groot aantal Europese talen, verzamelt hij beeldmateriaal en geeft advies. Door zijn grote kennis van het vakgebied en de archieven op dit terrein weet hij bronnen aan te boren die anderen vaak niet vinden. Hij werkt efficiënt, doelgericht en discreet.

Een voorbeeld van klanten uit het verleden: JWM Productions/Discovery Channel, Colorado College, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en www.shipwreck.net.

Naast werkzaamheden binnen zijn vakgebied werkt Thomas soms ook met Keltische en Germaanse geschiedenis (een ‘oude liefde’ te noemen) en geschiedenis van de provincie Groningen, zijn leefomgeving. Ook werkt hij aan een proefschrift in de maritieme geschiedenis aan de Vrije Universiteit.

Thomas Dresscher
Once.. Histories
Dorpsweg 4
9993TK Westerwijtwerd
W www.oncehistories.eu
E info [AT] oncehistories.eu
T +31 645380826

Bureau Wiegman

Mijn ervaring
De geschiedenis van verpleging en verzorging heeft mijn onvoorwaardelijke liefde. Ik heb me als verpleegkundige altijd afgevraagd hoe het komt dat zo’n onmisbare beroepsgroep nauwelijks gehoord wordt. Pas na mijn studie geschiedenis kon ik dit beter duiden. Als directeur van het Nationaal Museum Verpleging en Verzorging en later van het Florence Nightingale Instituut, heb ik met blogs, columns en via de sociale media die geschiedenis onder de aandacht gebracht. Met een mobiele Zorgtrailer in het land, met theaterprojecten als Zusters on Tour, met educatieve projecten en met exposities.

Bureau Wiegman
Vanaf 2020 ben ik Bureau Wiegman gestart om de verhalen over de geschiedenis van de zorg te blijven delen. Momenteel schrijf ik een biografie over de invloed van Frederike Meijboom (1871-1971) op de verpleegkunde. Ook ben ik directeur van de Stichting Zuster Vernède, een stichting die het verpleegkundig-historisch onderzoek financieel steunt.

Ik help je verder
Ben je op zoek naar iemand die een interessante lezing kan geven of die een artikel of een column kan schrijven? Of worstel je met de invulling of fondsenwerving van een expositie, een congres of een event? Als het thema de geschiedenis van de zorg is, dan help ik je graag verder. En natuurlijk is mijn werk altijd gebaseerd op deugdelijk en origineel historisch onderzoek.

Bureau Wiegman
Drs. Nannie Wiegman
Slotstraat 12, 4101 BH Culemborg
Mobiel: 06 20965592
E: nannie [AT] bureauwiegman.nl
www.bureauwiegman.nl
Twitter: @NannieWiegman

Kleioskoop

Historische informatie over je eigen omgeving spreekt veel mensen aan. Het is interessant om de achtergrond van je familie, buurt, dorp, stad of regio te kennen. Het is bovendien verrassend hoe je vanuit die invalshoek grotere verbanden kunt leggen, zodat ook de nationale en internationale geschiedenis in beeld komt.

Kleioskoop vindt een geschikte vorm om geschiedenis toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen. Dat kan bijvoorbeeld een onderwijsproject zijn waarmee kinderen actief aan de slag gaan, een boek of een aansprekende activiteit voor volwassenen. 

Recente projecten

 • Het Saksische Serviesje. Drie eeuwen geschiedenis achter een restje porselein
  Informatief en activerend boek voor kinderen van 10-12 jaar (2014)
 • Kijk, een kerk in Gelderland!
  Kijkblad voor kerken voor de groepen 6-8 PO in opdracht van de Stichting Oude Gelderse Kerken (2014)
 • Theatrale projecten in Zuidhorn rondom de verdwenen borg Hanckema
  in samenwerking met Rederijkersvereniging Zuidhorn en Tineke Neyman (2012-2013)

Kleioskoop

drs. Bernardine M.A. Beenackers-Heeren

Hazenkampseweg 74 D
6531 NL Nijmegen

T 024-6639834
M 06-53260609

E info [AT] kleioskoop.nl
W www.kleioskoop.nl

 

 

 

Catharina Th. Bakker

Catharina Th. Bakker (1964, Texel) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 2009 promoveerde op Geld voor GGZ. De financiering van de geestelijke gezondheidszorg en de invloed van geld op de zorgpraktijk (1884-1984). Ze heeft ruim 25 jaar ervaring als onderzoekster en schrijfster van historische boeken, artikelen en recensies. Haar publicatielijst omvat zo'n vijftig titels. Incidenteel organiseert ze een conferentie of werkt ze als docente.

In 2020 verscheen haar eerste biografie, De lijfarts van de koning. Het avontuurlijke leven van Franz Joseph Harbaur 1776-1824, over de lijfarts van koning Willem I. Voor het schrijven van het boek, dat is uitgegeven door Walburg Pers, heeft zij een grant verworven van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. De recensenten waren unaniem enthousiast.

Begin dit jaar is ze begonnen met een nieuw project, wederom een biografie, en wel van Fré Dommisse (1900-1971), een Nederlandse schrijfster die – door eigen ervaring wijs geworden – haar hele leven op de bres stond voor de rechten van (ex-)psychiatrische patiënten. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Letterenfonds, het Jaap Harten Fonds en het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Clio Fonds. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Waanders en zal naar verwachting in 2024 op de markt komen.

Bakker is bedreven in het schrijven van een goed verhaal, ze is betrouwbaar, werkt snel en nauwkeurig en kan ingewikkelde informatie toegankelijk maken voor een groot publiek.

Catharina Th. Bakker
cthbakker [at] gmail.com

 

Foto: Carlo Bakker

Stichting Echo

Stichting Echo houdt zich bezig met historisch onderzoek naar vrouwelijke en mannelijke ordes en congregaties in Nederland. Het bestuur bemiddelt bij het tot stand komen van een opdracht tot het schrijven van de geschiedenis van een orde of congregatie en brengt vraag en aanbod samen. De stichting werkt met historici die in de katholieke geschiedenis zijn gespecialiseerd. Daarnaast organiseert Echo studiedagen en colloquia. De thematisch samenhangende lezingen van het colloquium worden nadien gebundeld en uitgegeven.

Stichting Echo werd in 1995 opgericht door drie Nijmeegse historici (Marit Monteiro, Marjet Derks en José Eijt) om het verleden van met name vrouwelijke religieuzen (zusters) onder de aandacht te brengen. Sindsdien is een veelvoud aan boeken verschenen, waarin het werken en leven van zusters, paters, broeders, monniken en monialen is vastgelegd. Het huidige bestuur van Echo bestaat uit de historici Joep van Gennip (voorz.), Marieke Smulders (secr.), Chris Dols en Marie-Antoinette Willemsen.

Recent verschenen publicaties:

 • Vefie Poels, De rode paus. Biografie van kardinaal Willem van Rossum CSsR (1854-1932) (2021)
 • Marie-Antoinette Willemsen, Met biddend hart. Geschiedenis van de franciscanessen van Mariadal (2020)
 • Marie-Antoinette Willemsen (red.), Werven en derven. De financiële grondslag van kloostergemeenschappen in de Lage Landen (2019)
 • Chris Dols, Joep van Gennip en Lennert Savenije (red.), Dienstbaar onder vuur. Religieuzen en de Tweede Wereldoorlog (2016)
 • Marieke Smulders, Midden tussen de mensen. Een eeuw Nederlandse provincie van de Priesters van het H. Hart, 1911-2011 (2016)
 • Stichting Echo, Geloven met hart en hand. Een geschiedenis van de Zusters van de H. Juliana van Falconieri, 1914-2015 (2016)
   

Website: www.stichting-echo.nl
E-mail: info [AT] stichting-echo.nl
Tel.: 024–3566351 / 06–25159837

Secretariaat:
Marieke Smulders
Dupondiusstraat 24
6515 DH Nijmegen

 

Nona Blijlevens – Atavus

Atavus is een jong en creatief historisch onderzoeksbureau, dat zich richt op familiegeschiedenis en genealogie. De geschiedenis en verhalen van gewone mensen, dat is wat mij interesseert.

Ik kan familie-historisch onderzoek uitvoeren en op basis daarvan een origineel product ontwikkelen, bijvoorbeeld een stadswandeling langs de huizen van uw voorouders. Ook kunt u mij vragen aan een familie-historisch project te werken en het resultaat creatief te verwerken. U kunt hierbij denken aan het digitaliseren van een briefwisseling of het overzichtelijk presenteren van dagboekpassages. Ook het uitzoeken van een familievraagstuk of het opstellen van uw stamboom behoort tot de mogelijkheden.

Momenteel werk ik aan het samenstellen van een boek over een emigrant die in de jaren ’50 naar de Verenigde Staten vertrok. Elke week stuurde hij een brief naar huis. Die brieven zijn gelukkig bewaard, en vormen een prachtige bron over het boerenleven in het Alabama van halverwege de vorige eeuw.

Mijn bedrijf is nog volop in ontwikkeling, dus als u een jonge historica zoekt voor een opdracht die hier niet beschreven is, aarzel dan niet om mij toch een bericht te sturen. Ik denk graag mee over de mogelijkheden en hoop dat ik toch iets voor u kan betekenen.

Nona Blijlevens
Zilverschoon 2
2661 JG Bergschenhoek

info [AT] atavus.nl
06-41652585

www.atavus.nl

Verhoog & Warmerdam

Verhoog & Warmerdam is een bureau dat in 1990 is opgericht door de historici Jeroen Verhoog en Hans Warmerdam. Doel was het verzorgen van de uitgave van jubileumboeken voor bedrijven, nu nog steeds een van onze belangrijkste activiteiten. Inmiddels hebben wij ook diverse uitgaven verzorgd op het gebied van streek- en familiegeschiedenis. Daarnaast verzorgen wij ook de aanvraag voor het predicaat Koninklijke en Hofleverancier, waarvan inmiddels een flink aantal is gehonoreerd. Zie ook: www.venw.nl/predicaat en www.predicaataanvragen.nl.

Hoewel het onderwerp en de vorm van onze producten variëren, staat bij ons het historische verhaal altijd centraal. Gedegen onderzoek, een prettig leesbare schrijfstijl en uitgebreide beeldresearch zorgen ervoor dat de geschiedenis van uw bedrijf/organisatie/familie/instelling voor het nageslacht bewaard blijft.

De professionele vormgevers van ons eigen grafisch bureau Maris Media (www.marismedia.nl) zorgen er vervolgens voor dat het historische verhaal in een aantrekkelijke vorm wordt gegoten, zoals bijvoorbeeld een boek, een magazine, een brochure, een periodiek of een expositie. Inmiddels behoren ook digitale producten zoals websites of e-books tot ons repertoire.

Onder de naam Uitgeverij aan Zee verzorgen wij ook eigen uitgaven zoals de in 2013 verschenen Atlas van Noordwijk, een rijk geïllustreerde geschiedenis van de gemeente Noordwijk, en Noordwijk door de ogen van Lutgens, een uitgave over het leven en werk van de negentiende-eeuwse tekenaar Jan Lutgens, verschenen in november 2014. Een uitgave in drie delen over de geschiedenis van de badplaats Noordwijk aan Zee is in voorbereiding, evenals een integrale uitgave van het dagboek van de Noordwijkse kostschoolleerling John Skinner. Beide uitgaven zullen in 2022 verschijnen.

Een kleine greep uit onze bijna honderd uitgaven:

 • Jeroen Verhoog, SURFnet 1988–2008; Twintig jaar grensverleggend netwerken (Noordwijk 2008).
 • Jeroen Verhoog, Bart Boele, Gertjan Huijbens, Waar cijfers en mensen tellen; kleine historie van Driebergen Accountants (Noordwijk 2008).
 • Jeroen Verhoog, 100 jaar Arbo Unie; Omdat mensen de motor zijn (Utrecht 2008).
 • Hans Warmerdam, Een passie voor metaal; 70 jaar Roba (Noordwijk 2008).
 • Jeroen Verhoog, Een eeuw Poppers Groep 1910–2010 (Lelystad 2010).
 • Jeroen Verhoog, Wij wandelen op goud; De eeuwenlange historie van handelsfirma E&A Scheer (Amsterdam 2012).
 • Jeroen Verhoog, Maison de Bonneterie; een terugblik (Amsterdam 2016).
 • Belinda van der Kruijf, Kees Ouwehand, Peter Ouwehand, Hans Warmerdam, WILLEM; jubileummagazine (Katwijk 2018).
 • Jeroen Verhoog, Een eeuw Den Hartogh; De wereld rond (Rotterdam 2020).
 • Jeroen Verhoog, Hans Warmerdam, 100 jaar in beweging, Op den Velde (Zaandam 2021).

Zie voor een complete lijst van onze uitgaven: www.venw.nl/uitgaven

Verhoog & Warmerdam
Bureau voor Bedrijfshistorie en Genealogie

Drs. Jeroen Verhoog (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Drs. Hans Warmerdam (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Bezoekadres
Gooweg 19
2201 AX Noordwijk aan Zee

Postadres
Postbus 27
2200 AA Noordwijk aan Zee

T 071–3612602
E info [AT] venw.nl I www.venw.nl ; www.uitgeverijaanzee.nl

christiaan stam - FamilieHistoricus

Iedere familie heeft verhalen die de moeite waard zijn om vast te leggen en door te geven aan volgende generaties.

Ik help mensen met onderzoek naar en het schrijven van familieverhalen. Dit kunnen verhalen zijn over afkomst, personen en gebeurtenissen. Soms zijn de verhalen bekend en hoeven ze 'slechts' te worden opgeschreven. In andere gevallen zijn het vage geruchten, waarvan eigenlijk niemand de details nog kent. In dit laatste geval kan ik u helpen om uit te zoeken hoe het zat.

Wilt u uw familieverhaal vastleggen of heeft u vragen over de geschiedenis van uw familie die u verder uitgezocht zou willen hebben? Dan wil ik graag uw familiehistoricus zijn.

FamilieHistoricus
dr. Christiaan D. Stam
Sandtmannlaan 2
1412GC Naarden

M 06-51989280
E info [AT] familiehistoricus.nl
W www.familiehistoricus.nl

Willy van der Schuit. Tekst, onderzoek, communicatie

Willy van der Schuit realiseert projecten op het snijvlak van onderzoek en communicatie. Dat betekent tekst en beeld samenbrengen in publicaties en tentoonstellingen. Bij al deze projecten is de context van het grootste belang. Als historicus stel ik vragen, zowel over het verleden als over de actualiteit. Door goed te luisteren valt op wat niet gezegd wordt, wat achter de antwoorden schuil gaat.

Het gaat altijd om het overbrengen van een boodschap. Om de inhoud tot leven te brengen zorg ik voor een bruisend concept, het juiste beeldmateriaal, aansprekende vormgeving en passende tekst. Voor de realisatie van projecten is samenwerken voor mij van cruciaal belang. Synergie met collega’s en opdrachtgever leidt tot projecten die hun doel raken.

Recente projecten

 • Abel Tasman Museum, Lutjegast, inrichting van nieuwe museumruimte (2014)
 • GA Fietsen. Ronde van Regio. Publicatie met 14 fietsroutes voor de Regio Groningen-Assen (2014)
 • Wonen en werken in Tolbert, inrichting van historisch informatiecentrum (2014)
 • Borg vol verhalen, vaste expositie in Museum Nienoord in Leek (2014)
 • Magazine UVON Noord 1988 – 2013 (2013)
 • Onderzoek voor publicatie 400 jaar medische faculteit RUG (verschijnt in 2015)

Drs. Willy van der Schuit
Rijksweg 33
9731 AC Groningen

Bezoekadres:
De Puddingfabriek
Viaductstraat 3A
9725 BG Groningen

www.willyvanderschuit.nl
info [AT] willyvanderschuit.nl
06 5098 5917

Hans Morssinkhof, Historicus en journalist/tekstschrijver

Goedaardig virus
Geschiedenis is als een goedaardig virus. Heeft het je te pakken, dan houdt het je vast. Je wilt doorvragen, verder zoeken. ‘Hoe komt het dat…?’ Of: ‘Waarom staat dat gebouw daar?’ Zo groeit elke vraag uit tot een ontdekkingsreis door de tijd.

Boeiende verhalen
En dus tot boeiende verhalen. Over mensen. Hun idealen, gedachten, drijfveren en keuzes. Die altijd weer tot nadenken stemmen. Over jezelf, over de wereld om je heen. Elk antwoord is het toegangsbiljet voor een volgende reis.

Mensenwerk
Recent schreef ik mee aan BIJ STORK, het beste boek van Overijssel 2018 (categorie non-fictie). Voor het Gelders Genootschap mocht ik dwalen door de wereld van welstand en ruimtelijke kwaliteit. Het resultaat was het boek Schoonheid als mensenwerk. En zo gaat het door: bedrijfsgeschiedenis, sociaaleconomische geschiedenis, cultuurgeschiedenis. Momenteel staan de April-meistakingen van 1943 en de periode van de Wederopbouw na 1945 hoog op mijn agenda.

Leesbaar en (in)leefbaar
Nieuwe vragen en opdrachten zijn uiteraard altijd welkom. Ik houd van mijn vak, dat is nu wel duidelijk. En naast historicus ben ik ook nog journalist en tekstschrijver. Dus die vlotte pen is bij mijn werk inbegrepen. Zullen we samen kennis maken?

Drs. Hans Morssinkhof
Witsenstraat 5
6813 GT Arnhem
T 06 23 70 12 39
E info [AT] hansmorssinkhofpublicity.nl

Cluysenaer Historisch Onderzoek en Communicatie

Kennis van geschiedenis relativeert, inspireert en geeft inzicht in het heden. U zult dat zelf ervaren wanneer u een historisch project start. Cluysenaer Historisch Onderzoek en Communicatie begeleidt u daar graag bij: doelgericht, professioneel, flexibel en met passie. Samen achterhalen we wat het best past bij uw wensen, mogelijkheden en doelgroep. Het resultaat is altijd wetenschappelijk verantwoord en publieksgericht. Eindproducten lopen uiteen van jubileumboek, tekst- en beeldredactie, historische wandeling, onderzoeksverslag of webtekst tot een artikel, workshop, lesbrief, rondleiding, folder of DVD. 

Recente projecten:

 • Jubileumboek: Van UCN Aerospace tot Aeronamic, 1988–2013; verschenen medio 2014
 • Jubileumboek: 50 jaar College ter Beoordeling van Geneesmiddelen; verschenen medio 2013
 • Webteksten, beeldselectie en -redactie voor www.buitenkampers.nl;
 • Ontwikkeling van twee bijbehorende lesbrieven voor basis- en voortgezet onderwijs; 2013
 • Auteur van de rubriek Visies in Museumvisie; sinds 2001

Cluysenaer Historisch Onderzoek en Communicatie
Micha Cluysenaer
De Vliet 4
3633 EL Vreeland
T 0294 237002
M 06 103 87 193
E micha.cluysenaer [AT] planet.nl
W www.cluysenaer.nl

Jeanine Dekker, Onderzoeker en boekmaker

Geschiedenis en boeken liggen me na aan het hart. Beide doen horizonten verschuiven en helpen mensen hun plek in de wereld beter te begrijpen. Al meer dan 25 jaar vormt dat de kern van mijn werk. Opdrachtgevers kan ik op verschillende manieren van dienst zijn bij de totstandbrenging van een mooi verzorgde uitgave die wetenschappelijk verantwoord is.

Vanuit mijn onderzoeksbureau Inhistory verricht ik historisch onderzoek en schrijf ik teksten voor boeken, magazines, websites en tentoonstellingen. Ik ben in het bijzonder vertrouwd met geschiedenis en erfgoed van Zeeland, maar ga ook graag het avontuur buiten de provinciegrenzen aan.

Daarnaast begeleid ik als (eind)redacteur de totstandkoming van boeken en andere gedrukte uitgaven. Dat doe ik in Dekker Van Broekhoven, de onderneming voor redactie en vormgeving die ik samen met grafisch vormgever Jan van Broekhoven heb opgericht. We verzorgen alle denkbare boekproducties, van toffe publieksboekjes tot rijk geïllustreerde geschiedenisuitgaven.

Meerdere mogelijkheden dus om tot een mooi geschiedenisboek te komen. Samen met u zoek ik graag uit wat bij uw project past.

Dr. Jeanine Dekker
Papisland 9
4337 CX Middelburg
E jd [AT] inhistory.nl
E info [AT] dekkervanbroekhoven.nl
M 06-11718464
W www.inhistory.nl
W www.dekkervanbroekhoven.nl

Storia

Geschiedenis toegankelijk maken voor het publiek, dat is waar Storia zich mee bezighoudt. En dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door het schrijven van goed leesbare historische boeken, het bedenken en samenstellen van boeiende tentoonstellingen, of het organiseren van kleine en grote publieksgerichte evenementen.

Natuurlijk gaat de aandacht voor het publiek altijd hand in hand met een historisch verantwoorde werkwijze. Vandaar het motto van Storia: ‘geschiedenis tussen wetenschap en publiek’.

Storia werkt in de museum- en erfgoedwereld, voor gemeenten en provincies, en voor bedrijven en instellingen. De kern van het bureau is de historica Dolly Verhoeven. Zij heeft veel ervaring met het doen van historisch onderzoek en met het opzetten en aansturen van erfgoedprojecten. Een dag per week is zij verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen als bijzonder hoogleraar Gelderse geschiedenis.

Prof.dr. Dolly Verhoeven
Gardenierslaan 38
7314 CX Apeldoorn
tel: 06–51317020
mail: d.verhoeven [AT] storia.nl
website: www.storia.nl
twitter: @dollyverhoeven

Historicus Rogier Overman

Bekroond historicus met uniek schrijftalent. Beschikbaar voor bedrijven, verenigingen en stichtingen die vanuit hun verleden willen leren voor de toekomst.

Ook beschikbaar voor particulieren die meer willen weten over hun familiegeschiedenis of andere persoonliljke onderwerpen.

Inzetbaar voor boekprojecten, onderzoek en andere schrijf- en geschiedenisopdrachten. Werkt snel, betrouwbaar en effectief.

Over Historicus Rogier Overman
Mijn werk wordt steevast geroemd om de leesbaarheid (‘leest als een roman’, 'wat een boeiend boek!') en de verrassende onderzoeksresultaten. Dit komt doordat ik altijd zoek naar de ‘juweeltjes’ en naar een juiste balans tussen 'leering ende vermaeck' (óók bij zakelijke klanten!).

Eerdere opdrachtgevers waren naast particulieren en families uit het binnen- en buitenland onder andere de Amsterdamse Universiteits-Vereniging, de ING Bank, Turien & Co., de SER en de Opleiding tot Oefentherapeut Mensendieck.

Achtergrond
Rogier Overman is sinds 2001 actief als historicus en heeft onder andere gepubliceerd over de geschiedenis van drie voorlopers van de ING Bank (de Postbank, Rijkspostpaarbank en Postcheque- en Girodienst) en dan specifiek tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. 

Overman is een bekroond historicus die uitstekend in staat is complexe materie toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zijn specialisaties zijn bedrijfsgeschiedenis, familiegeschiedenis, medische geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog.

Naast zijn werk als historicus schrijft Rogier Overman ook over spirituele onderwerpen en begeleidt hij mensen bij het schrijven van hun eigen boek. Hij heeft bewust geen website omdat hij graag in de luwte werkt, maar is wel bereikbaar via telefoon, e-mail, LinkedIn en Whatsapp.

drs. Rogier Overman
Woubruggestraat 33-H
1059 VP Amsterdam

M: 06-20880724 (ook voor Whatsapp)
E: rogieroverman [AT] gmail.com
L: www.linkedin.com/in/rogieroverman/

Bureau voor Historisch Maatwerk

Als zelfstandig, allround historicus heb ik mijn zilveren jubileum al achter de rug. Ik mag me dus een ervaren rot in het vak noemen. Mijn werkzaamheden spitsen zich toe op drie gebieden:

 • jubileumprojecten
 • genealogisch onderzoek in binnen- en buitenland
 • speciale historische diensten, zoals inventariseren van archieven en beschrijven van historische collecties. Ik werk voor bedrijven, organisaties, verenigingen, (archief)instellingen en particulieren.

Elke opdracht is bij mij in goede handen: of het nu gaat om kleinschalig onderzoek naar een oprichtingsdatum of een uitgebreid onderzoek naar de historie van uw bedrijf of familie. Ook zorg ik ervoor dat uw geschiedenis een eigen gezicht krijgt. Ik presenteer het onderzoek op een creatieve en toegankelijke manier, die aansluit bij uw doelen, wensen en imago. Dat kan bijvoorbeeld een boek, magazine, dvd, website of tentoonstelling zijn. Daarvoor werk ik samen met vakkundige professionals.

Elke opdracht is anders en daarom lever ik altijd maatwerk. Vandaar mijn bedrijfsnaam Bureau voor Historisch Maatwerk. Op mijn website staat een overzicht van recent werk. Ook vindt u daar meer algemene informatie over mijn diensten.

Bureau voor Historisch Maatwerk
Wim Maas
Tweevoren 36
5672 SC Nuenen
Mobiel: 06–51765502
Website: www.bureaumaas.nl
Email: info [AT] bureaumaas.nl

Inge Groenen Historisch Onderzoek

In archieven en persoonlijke herinneringen zit het verhaal verborgen van een bedrijf, instelling of persoon. Inge Groenen wil graag helpen dat verhaal te vertellen. Dat doet ze aan de hand van historisch onderzoek in archieven, literatuur en door middel van interviews.

Met ervaring die varieert van een zeventiende-eeuws reisverhaal tot een familiebedrijf dat van een kleine smederij uitgroeide tot een grote producent van koffieautomaten wordt elke geschiedenis nauwkeurig in kaart gebracht en levendig beschreven. Het eindresultaat wordt gepresenteerd op een manier die met de opdrachtgever overeen gekomen is; een boek, presentatie of andere manier.

Daarnaast kan Inge helpen met het ordenen en inventariseren van een (bedrijfs)archief. Naast ruime ervaring met het doen van onderzoek in archieven weet zij ook hoe archieven op orde te brengen en toegankelijk te maken.

Inge Groenen Historisch Onderzoek
Inge Groenen
Zwanenveld 3029
6538 ZV Nijmegen
06-53458093
ingegroenen [AT] hotmail.com

GeschiedenisLab

Geschiedenislab is de bedrijfsnaam van Marjan Beijering: onderzoeker, schrijver, maar ook organisator en docent. In 2021 verscheen haar biografie van de schrijver Janwillem van de Wetering (www.janwillemvandewetering.nl).

De veelzijdigheid van de stad Rotterdam is een belangrijke bron van inspiratie voor haar. Beijering publiceerde erover en organiseerde oral history projecten in deze stad.
Want: ‘Culture is all we are’, zei de muziekverzamelaar Alan Lomax ooit. Zonder cultuur, zonder verhalen, in welke vorm dan ook, zijn we stuurloos. Wat vertellen mensen over hun verleden? Welke verhalen mogen er niet ontbreken in de geschiedschrijving van de stad of van een streek?

Oral history is geschiedschrijving die is gebaseerd op herinneringen van ooggetuigen, meestal aan de hand van interviews. Een oral history project verzamelt verhalen op een betrouwbare en duurzame manier. Op die manier worden bronnen gevormd die onderdeel kunnen worden van het collectieve geheugen.

Website
www.geschiedenislab.nl

Contact
GeschiedenisLab
Vrouwe Justitiahof 77
3032BP Rotterdam
T 0031 6 253 53 724
E info [AT] geschiedenislab.nl

Portfolio

 • Op zoek naar het ongerijmde. Leven en werk van Janwillem van de Wetering, 1931-2008. Uitgeverij Asoka, 2021. Zie: www.janwillemvandewetering.nl.
 • Het immaterieel erfgoed van de West-Kruiskade. Notitie t.b.v. de onderzoekslijn superdiversiteit voor het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed (2019).
 • Roem en succes zijn valkuilen. Het schrijverschap van Janwillem van de Wetering, in De Parelduiker, jaargang 24, (2019) nr. 1.
 • Lessons learned. Publicatie over tien jaar jeugdzorgbeleid in de Stadsregio Amsterdam (2014).
 • Rotterdam Vertelt, projectleiding van een netwerk voor oral history (2013–2014).
 • Lied van je moeder: Rotterdamse jongeren verzamelen heimweeliedjes. Projectleiding en publicatie (2012).
 • Schuilen onder de Spoorbogen. Verhalen over de oorlog op basis van interviews met ouderen uit Rotterdam-noord (2010).
 • Rotterdam was…. Ontwikkeling van een lessenserie voor het VMBO (2010).
 • Gevaarlijk en talentvol. Boek over mensbeelden in armenzorg en bijstand. Met Ellie Smolenaars (2004).
 • Moordlied in Drenthe. Boek over straatliederen en hun plaats in het collectieve geheugen (1999).
 • Weeslied. Idee, research en interviews voor een film over het Rotterdamse Burgerweeshuis van filmmaker Andre van der Hout (1995).
 • 100 jaar jeugdzorg in Rotterdam. Boek over de voogdijverenigingen Pro Juventute en Humanitas Rotterdam (1995).
Henk Looijesteijn Historicus

Geschiedenis is nooit geheel en al voorbij; langs allerlei wegen en paden, hoe slingerend en kronkelig ook, werkt het verleden op ons in. Mijn aanpak wordt gekenmerkt door de zoektocht naar het grotere verband waarbinnen de mens zich bewoog en waarin gebeurtenissen en ontwikkelingen zich voltrokken. Of dat nu gaat om de stichting van hofjes, de geschiedenis van een huis, bedrijf of familie, de herkomst van een kunstwerk of de biografie van een persoon, ik streef er altijd naar het verhaal in de stroom der geschiedenis in te bedden. Eenvoudige vragen zijn daarbij leidend: Wat betekende het om in 18de-eeuws Amsterdam een hofje te stichten? Wat dreef een 17de-eeuwse vrijdenker uit Middelburg om in verre landen het geluk te zoeken? Hoe en waarom maakte een jonge man in 20ste-eeuws naoorlogs Haarlem zijn levenskeuzen?

In mijn praktijk als zelfstandig historicus ben ik in de eerste plaats een veelzijdig en vindingrijk onderzoeker en een vlot schrijver, maar ik kan ook levendig vertellen over geschiedenis en wordt vaak gevraagd voor lezingen, colleges en wandelingen. Een brede nieuwsgierigheid en grote belezenheid schragen een grondig onderzocht en afgerond verhaal dat voorbij de anekdotes reikt. Wat mijn onderwerpskeuze betreft geldt als vuistregel: afwisseling van spijs doet eten.

Dr. Henk Looijesteijn
Potgieterstraat 23-3ha
1053 XP Amsterdam
info [AT] henklooijesteijn.nl
www.henklooijesteijn.nl

 

Historisch Onderzoeksbureau Tijdelijk

Ingrid van der Vlis brengt geschiedenis tot leven. Historisch onderzoek verwerkt tot een mooi verhaal: wetenschappelijk verantwoord en goed leesbaar!

Het complete archief van een bedrijf of instelling komt soms als een onneembare hindernis over. Ingrid van der Vlis heeft veel ervaring met het ordenen van deze gegevens en kan hier vrij snel de grote lijn uit destilleren. Zij doet dan ook altijd zelf het benodigde historisch onderzoek.

Zodra een eerste verhaallijn zich aftekent, zal Ingrid van der Vlis in overleg met de opdrachtgever zoeken naar de juiste manier om de geschiedenis tevoorschijn te halen. Door het lezen van handgeschreven persoonlijke documenten, op basis van interviews via oral history, met behulp van beeldmateriaal als foto’s en prenten of door dagenlang in het archief te grasduinen.

Het uiteindelijke verhaal komt vaak terecht in een boek. Maar ook een artikel, een korte tekst voor een website of een bijdrage in andere vorm zijn mogelijk. Om de juiste afbeeldingen te vinden, kan Ingrid van der Vlis de beeldredactie op zich nemen. Door haar ruime ervaring kan zij de opdrachtgever tot slot adviseren en begeleiden bij het realiseren van de gewenste publicatie.

Recente projecten:

* Onderzoeksrapporten voor diverse gemeentes over ontrechting en onteigening Joods onroerend goed (2022)
* Drie hoofdstukken voor De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog (Noordhoff 2020)
* Beeld- en eindredactie van Een schitterende erfenis. 125 jaar nalatenschap van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (WalburgPers 2019)
* Stadsgeschiedenis van Delft: Vooruit met veel verleden. Geschiedenis van Delft vanaf 1795 (WBooks 2016)

dr. Ingrid van der Vlis
Historisch Onderzoeksbureau Tijdelijk
Emmastraat 88
3134 CM Vlaardingen
010–4350680
contact [AT] tijdelijk.info
www.tijdelijk.info

Wim Dral

Wim heeft de opleiding tot leraar Geschiedenis gevolgd en een eerste graads bevoegdheid gehaald aan de Vrije Leergangen MO. Naast zijn werk in de financiële dienstverlening studeerde hij Mediaevistiek aan de Universiteit Leiden en schreef een proefschrift aan dezelfde universiteit over een onderwerp uit de Vroegmoderne tijd. Door zijn opleiding is hij op meerdere (tijd)vakken inzetbaar.

Hij is vertrouwd met het schrijven en redigeren van artikelen over uiteenlopende onderwerpen als redacteur van een lokaal historisch tijdschrift en heeft ervaring met archiveringsprojecten en het realiseren van erfgoedtentoonstelling.

De politieke, maritieme en culturele geschiedenis van de periode van de Republiek heeft zijn bijzondere belangstelling. Hij publiceert en geeft er lezingen over. Diverse artikelen over lokale geschiedenis zijn er van zijn hand verschenen.

Bedrijfsgeschiedenis heeft ook zijn interesse. Op basis van archief, literatuur, verhalen uit het bedrijf wordt de geschiedenis van een bedrijf in kaart gebracht en op verschillende manieren tot leven gebracht, hetzij door een publicatie of een tentoonstelling of allebei. Hij houdt zich niet alleen bezig met het verleden van een bedrijf, maar ook met de toekomst.

Levend Verleden
Dr. Wim Dral
Oude Loosdrechtseweg 63
1215 HB Hilversum
wimdral [AT] kpnmail.nl

Wim de Natris

U wilt ‘iets’ met geschiedenis, maar u weet niet wat en hoe? Dan wilt u werken met iemand die samen met u het diepe ingaat. Ik ben historicus en museoloog, op zoek naar verbinding, vol ideeën over publicaties, collecties, sociale media, websites en meer.

Meer info: nl.linkedin.com/in/wimdenatris/

Ik werk samen met Wim Maas onder het label Maas+deNatris, bureau voor militaire geschiedenis. Wij doen militair-historisch onderzoek naar defensie en samenleving, in de breedste zin van het woord. Wij verdiepen ons in alle processen, organisaties en mensen in en om de krijgsmacht en vertalen dat naar gedrukte en digitale media. Bent u bijvoorbeeld een vereniging voor (oud-)militairen, een oorlogs- of verzetsmuseum of hebt u een militair-historische collectie? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Meer info: www.maasendenatris.nl

Mijn andere label met Wim Maas heet CollectieCollectief. Dit is een flexibel netwerk van zelfstandigen dat zich richt op kleine en middelgrote projecten op het gebied van collectie-informatie en –beheer voor musea, archieven en erfgoedinstellingen.

Meer info: leaflet CollectieCollectief

De Natris Erfgoedprojecten
W.H.M. de Natris
Gooioord 72
1103 CE Amsterdam
020-6982281

wim [AT] denatris.n

www.denatris.nl
@wimdenatris