Wim Dral

Wim heeft de opleiding tot leraar Geschiedenis gevolgd en een eerste graads bevoegdheid gehaald aan de Vrije Leergangen MO. Naast zijn werk in de financiële dienstverlening studeerde hij Mediaevistiek aan de Universiteit Leiden en schreef een proefschrift aan dezelfde universiteit over een onderwerp uit de Vroegmoderne tijd. Door zijn opleiding is hij op meerdere (tijd)vakken inzetbaar.

Hij is vertrouwd met het schrijven en redigeren van artikelen over uiteenlopende onderwerpen als redacteur van een lokaal historisch tijdschrift en heeft ervaring met archiveringsprojecten en het realiseren van erfgoedtentoonstelling.

De politieke, maritieme en culturele geschiedenis van de periode van de Republiek heeft zijn bijzondere belangstelling. Hij publiceert en geeft er lezingen over. Diverse artikelen over lokale geschiedenis zijn er van zijn hand verschenen.

Bedrijfsgeschiedenis heeft ook zijn interesse. Op basis van archief, literatuur, verhalen uit het bedrijf wordt de geschiedenis van een bedrijf in kaart gebracht en op verschillende manieren tot leven gebracht, hetzij door een publicatie of een tentoonstelling of allebei. Hij houdt zich niet alleen bezig met het verleden van een bedrijf, maar ook met de toekomst.

Levend Verleden
Dr. Wim Dral
Oude Loosdrechtseweg 63
1215 HB Hilversum
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Storia

Geschiedenis toegankelijk maken voor het publiek, dat is waar Storia zich mee bezighoudt. En dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door het schrijven van goed leesbare historische boeken, het bedenken en samenstellen van boeiende tentoonstellingen, of het organiseren van kleine en grote publieksgerichte evenementen.

Natuurlijk gaat de aandacht voor het publiek altijd hand in hand met een historisch verantwoorde werkwijze. Vandaar het motto van Storia: ‘geschiedenis tussen wetenschap en publiek’.

Lees meer...

Bureau voor Antropologie & Oral History / Renate Stapelbroek

Zonder herinneringen zijn we nergens. Want zonder herinneringen weten we niet waar we vandaan komen, weten we niet wie we zijn. Renate Stapelbroek onderzoekt daarom de omgang met het verleden: Wat vinden we belangrijk om in herinnering te houden en hoe doen we dat? Onderzoek naar herinneringsculturen verbindt mensen niet alleen met hun verleden, maar ook met elkaar. Het biedt daarmee nieuwe perspectieven op erfgoed voor toekomstige generaties.

Renate Stapelbroek is antropoloog, kenner van de naoorlogse migratiegeschiedenis en deskundig op het terrein van de oral history. Als zelfstandig onderzoeker werkte zij voor uiteenlopende opdrachtgevers waaronder Joods Historisch Museum, Regionaal Archief Nijmegen en BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost. Daarnaast doceeerde zij aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Momenteel is Renate buitenpromovenda aan de Tilburg University, School of Social and Behavioral Science.

Op zoek naar een ervaren oral history interviewer, een bevlogen gastdocent en/of een gedegen onderzoeker? Voor een tentoonstelling, collegereeks, boekpublicatie of … ? Renate Stapelbroek zorgt in alle opzichten voor een goed verhaal.

Bureau voor Antropologie & Oral History
Renate Stapelbroek
Stollenbergweg 50
6572 AD Berg en Dal
telefoon 06 18667596
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.renatestapelbroek.nl

Bommelstein Historical Consultancy Ltd

‘Dutch around the World’: Jaap Jacobs is international historian with research experience in archives in the Netherlands, the UK, and the US. He has consulted on museum exhibitions, tv documentaries, archaeological excavations, educational games, and other public history projects relating to the Dutch overseas expansion in the early-modern era, specifically on the colony of New Netherland (now New York). He has published widely on the Dutch in America and regularly gives lectures and talks on both sides of the Atlantic.

Recent projects:

 • Consultant and researcher for the Atlas of Dutch America, New Holland Foundation, Amsterdam, 2011 to date.
 • Co-editor and advisor on Gajus Scheltema and Heleen Westerhuijs (eds.), Exploring Historic Dutch New York. New York: Dover Publications, 2011.
 • Translator and editor of Samuel van Hoogstraten, Introduction to the Academy of Painting for the Getty Foundation, Los Angeles, May 2011 to date.
 • Curatorial consultant on the exhibition Amsterdam/New Amsterdam: The Worlds of Henry Hudson, organized by the Museum of the City of New York, 2007 to 2009.

Dr. Jaap Jacobs
Bommelstein Historical Consultancy Ltd
Aert van Neslaan 303
2341 HM Oegstgeest
06 29220621
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://st-andrews.academia.edu/JaapJacobs

Paula van Rooij

Van Rooij ONderWIJS is het bedrijf van Paula van Rooij. Het is te huren voor werk als interimdocent geschiedenis en voor het ontwikkelen van educatief materiaal en lesbrieven.

Paula van Rooij (1983) is een academisch geschoold historicus en eerstegraadsdocent geschiedenis met een journalistieke achtergrond. Dat betekent dat zij de universitaire wereld en het voortgezet onderwijs kent en goed kan schrijven.

Van Rooij heeft drie masters op zak: een onderzoeksmaster geschiedenis, een duale master journalistiek en een eerstegraadslesbevoegdheid geschiedenis. Door deze achtergrond is zij in staat om historische onderwerpen snel te ontsluiten voor het voortgezet onderwijs. Zij kan de brug zijn naar het voortgezet onderwijs voor wetenschappers die worstelen met de valorisatieparagraaf in hun onderzoek. Door advies te geven en lesmateriaal te maken.

Van Rooij werkt graag aan projecten die enkele maanden in beslag nemen. Hierbij is zij gericht op samenwerking, praktisch en resultaatgericht. Daarnaast zijn vrolijk, gedreven en proactief kernwoorden.

Kijk voor mijn opleiding en werkervaring op LinkedIn: www.linkedin.com/in/paulavanrooij/.

Van Rooij ONderWIJS is gevestigd in Rijswijk (ZH).
Contact: 06-20029738 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Twitter: @PaulavanRooij

Bureau voor Historisch Maatwerk

Als zelfstandig, allround historicus heb ik mijn zilveren jubileum al achter de rug. Ik mag me dus een ervaren rot in het vak noemen. Mijn werkzaamheden spitsen zich toe op drie gebieden:

 • jubileumprojecten
 • genealogisch onderzoek in binnen- en buitenland
 • speciale historische diensten, zoals inventariseren van archieven en beschrijven van historische collecties. Ik werk voor bedrijven, organisaties, verenigingen, (archief)instellingen en particulieren.

Elke opdracht is bij mij in goede handen: of het nu gaat om kleinschalig onderzoek naar een oprichtingsdatum of een uitgebreid onderzoek naar de historie van uw bedrijf of familie. Ook zorg ik ervoor dat uw geschiedenis een eigen gezicht krijgt. Ik presenteer het onderzoek op een creatieve en toegankelijke manier, die aansluit bij uw doelen, wensen en imago. Dat kan bijvoorbeeld een boek, magazine, dvd, website of tentoonstelling zijn. Daarvoor werk ik samen met vakkundige professionals.

Elke opdracht is anders en daarom lever ik altijd maatwerk. Vandaar mijn bedrijfsnaam Bureau voor Historisch Maatwerk. Op mijn website staat een overzicht van recent werk. Ook vindt u daar meer algemene informatie over mijn diensten.

Bureau voor Historisch Maatwerk
Wim Maas
Tweevoren 36
5672 SC Nuenen
Tel: 040–2844205
Mobiel: 06–51765502
Website: www.bureaumaas.nl
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jesse Poiesz

Mooie dingen maken met geschiedenis.

Poiesz Projectondersteuning heeft één ambitie: mooie dingen maken. Daarom heb ik meegewerkt aan verschillende ‘klassieke’ projecten zoals tentoonstellingen, bijvoorbeeld voor het Nederlands Volksbuurtmuseum Wijk C, de BKMilitaireBoeken (een krant over militaire boeken), en historische projecten als Herauten op de Stelling. Mijn werkzaamheden omvatten historische research, maar ook alles er omheen. Bijvoorbeeld het zoeken en benaderen van potentiële partners en meedenken over inhoud en vormgeving.

Ook met digitale projecten heb ik de nodige ervaring. Zoals de website voor BKMilitaireBoeken (www.militaireboeken.com) en de Twitter- en Facebook-pagina, die ik heb opgezet en modereer. Om maandelijks iets moois te maken, heb ik met vrienden een Youtube-kanaal N3rderland, over popcultuur en cultuurhistorische onderwerpen.
Als student heb ik mij toegelegd op publieksgerichte geschiedenis, met een minor Journalistiek, de master Cultuurgeschiedenis en de educatieve master. Geschiedenis van de psychiatrie vormt hierin een rode draad, met meerdere scripties over dit onderwerp en een stage bij Museum dr. Guislain. Daar leerde ik het belang van historische kennis voor het bestrijden van stigma’s, begrip van de eigen omstandigheden en identiteitsvorming. Ik ben echter altijd op zoek naar nieuwe onderwerpen, vaardigheden en uitdagingen.

Poiesz Projectondersteuning
Jesse Poiesz
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06382-44615
Koningin Wilhelminaweg 315
2802 HK Gouda

GeschiedenisLab

GeschiedenisLab is een historisch onderzoeksbureau dat verhalen uit het verleden opspoort en onderzoekt welke betekenis die hebben voor het heden. Werkt voor overheden, maatschappelijke en culturele organisaties en voor bedrijven. Ontwikkelt plannen, onderzoekt en schrijft. Is creatief en brengt graag mensen en ideeën bij elkaar.

Marjan Beijering studeerde maatschappijgeschiedenis, begon in 1998 met het GeschiedenisLab en werkte daarnaast een tijd als eerstegraads docent geschiedenis. Ze heeft vooral belangstelling voor de geschiedenis van jeugdzorg en onderwijs, dagelijks leven en volkscultuur, migratie en koloniale geschiedenis. Maakte veel interviews met Rotterdammers over de stad, over cultuur, onderwijs en migratie en is geïnteresseerd in de manier waarop mensen met hun geschiedenis omgaan: welke bouwstenen zien zijzelf als onderdeel van hun identiteit? 

Lees meer...

Jan Janssen

Achtergrond

Na een loopbaan bij Defensie, waarin ik aanvankelijk actief was binnen het domein van de militaire geschiedschrijving en later functies vervulde in de wereld van de militaire musea, werk ik sinds begin 2016 als zelfstandig historicus en museaal adviseur. Ik bouw daarbij voort op de ervaring die ik door de jaren heen heb kunnen opdoen op het gebied van het historisch onderzoek en de bedrijfsvoering in de erfgoedsector.

Lees meer...

Historisch Onderzoeksbureau Tijdelijk

Ingrid van der Vlis brengt geschiedenis tot leven. Historisch onderzoek verwerkt tot een mooi verhaal: wetenschappelijk verantwoord en goed leesbaar!

Het complete archief van een bedrijf of instelling komt soms als een onneembare hindernis over. Ingrid van der Vlis heeft veel ervaring met het ordenen van deze gegevens en kan hier vrij snel de grote lijn uit destilleren. Zij doet dan ook altijd zelf het benodigde historisch onderzoek.

Zodra een eerste verhaallijn zich aftekent, zal Ingrid van der Vlis in overleg met de opdrachtgever zoeken naar de juiste manier om de geschiedenis tevoorschijn te halen. Door het lezen van handgeschreven notulen en persoonlijke documenten, op basis van interviews via oral history, met behulp van beeldmateriaal als foto’s en prenten of door gewoonweg dagen lang in het archief te grasduinen.

Het uiteindelijke verhaal wordt vervolgens verwerkt in een boek, een artikel of een korte tekst voor een website. Om de juiste afbeeldingen te vinden, kan Ingrid van der Vlis de beeldredactie op zich nemen. Door haar ruime ervaring kan zij de opdrachtgever tot slot adviseren en begeleiden bij het realiseren van de gewenste publicatie.

Recente projecten:

 • Vooruit met veel verleden. Geschiedenis van Delft vanaf 1795 (WBooks 2016)
 • Doorgeven. Het verhaal van een Gronings verzetsgezin (Uitgeverij Profiel 2014)
 • Ut semper sit in flore. Honderd jaar Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, 1913–2013 (Uitgeverij Verloren 2013)
 • Militairen op de Veluwe. Een geschiedenis van landschap en bewoners (Uitgeverij Boom 2012)

dr. Ingrid van der Vlis Historisch Onderzoeksbureau Tijdelijk Emmastraat 88 3134 CM Vlaardingen 010–4350680 contact@tijdelijk.info www.tijdelijk.info

Historytelling

Wetenschap en journalistiek gecombineerd
Centraal in ons onderzoek staat niet de vraag hóe iets gebeurd is, maar waaróm het zo is gegaan.

Wij combineren wetenschappelijk onderzoek met journalistieke verteltechnieken. Bij informatievergaring hanteren we een journalistieke aanpak. Daarin zijn we gepokt en gemazeld in ons werk als journalist en tekstschrijver.

Denk bij die aanpak aan oral history en het journalistieke interview, filmen op locatie, het maken van reportages en het verspreiden van nieuwsberichten onder andere op social media.

De combinatie van de ambachten van journalist en historicus maakt de storytelling van Historytelling levendig, persoonlijk en invoelbaar en toegankelijk.

Lees meer...

Mythos Communicatie

Op avontuur in het verleden

Een duik in het verleden is net zo inspirerend als een reis naar andere landen en culturen. Het geeft inzicht in wie of wat we zijn, het relativeert en zet feiten en ontwikkelingen in perspectief. Gaat u mee op avontuur in het verleden?

Mythos Communicatie wijst u de weg. Of het nu gaat om een familieverhaal, de geschiedenis van een bedrijf, de historische achtergrond van het nieuws - het onderwerp maakt in principe niet uit. Waar het om gaat is het ontrafelen van het verhaal, de mythos, zoals de oude Grieken het noemden.

Onderzoek en presentatie

Mythos Communicatie verricht het onderzoek en verwerkt de resultaten in een aantrekkelijke, historisch verantwoorde presentatie. Creativiteit en een gedegen aanpak gaan daarbij hand in hand. Het traditionele boek is nog altijd populair, maar denk ook eens aan bijvoorbeeld een krant, een glossy, een tentoonstelling of een virtuele reconstructie. Met de huidige technieken is heel veel mogelijk.

Lees meer...

Dutch Genealogy Services

Wilt u meer weten over de geschiedenis van uw familie? Dutch Genealogy Services kan u hierbij helpen. Op basis van originele bronnen komen we er niet alleen achter waar en wanneer uw voorouders leefden, maar ook wat zij mee hebben gemaakt. Bijzondere familieverhalen liggen in de archieven op u te wachten.

Diensten:

 • Archiefonderzoek in heel Nederland en online
 • Coachen van klanten die zelf stamboomonderzoek doen
 • Schrijven van rapporten, artikelen of boeken
 • Samenstellen van genealogische overzichten (kwartierstaat, stamreeks)
 • Verzorgen van lezingen over genealogie, lokale geschiedenis of cartografie
 • Adviseren over inzet van informatietechnologie in de erfgoedsector.

Dutch Genealogy Services is een genealogisch onderzoeksbureau dat in 2012 is opgericht door Yvette Hoitink. Yvette doet sinds 1991 aan stamboomonderzoek en heeft duizenden mensen geholpen om hun voorouders te vinden. Zij heeft diverse boeken en artikelen geschreven en geeft regelmatig lezingen over genealogie of lokale geschiedenis. Daarnaast doet zij onderzoek voor televisieseries zoals “Who Do You Think You Are?” en “Verborgen Verleden”. Yvette is lid van de Raad van Bestuur van de Association of Professional Genealogists, de internationale vakvereniging. Op haar Engelstalige website Dutch Genealogy geeft zij tips over stamboomonderzoek.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op, dan kijken we samen hoe we de geschiedenis van uw familie kunnen ontdekken.

Dutch Genealogy Services
Yvette Hoitink
Pelmolen 16
2406 KP Alphen aan den Rijn
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W: www.dutchgenealogy.nl
FB: /DutchGenealogy  

Wim de Natris

U wilt ‘iets’ met geschiedenis, maar u weet niet wat en hoe? Dan wilt u werken met iemand die samen met u het diepe ingaat. Ik ben historicus en museoloog, op zoek naar verbinding, vol ideeën over publicaties, collecties, sociale media, websites en meer.

Meer info: nl.linkedin.com/in/wimdenatris/

Ik werk samen met Wim Maas onder het label Maas+deNatris, bureau voor militaire geschiedenis. Wij doen militair-historisch onderzoek naar defensie en samenleving, in de breedste zin van het woord. Wij verdiepen ons in alle processen, organisaties en mensen in en om de krijgsmacht en vertalen dat naar gedrukte en digitale media. Bent u bijvoorbeeld een vereniging voor (oud-)militairen, een oorlogs- of verzetsmuseum of hebt u een militair-historische collectie? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Meer info: www.maasendenatris.nl

Mijn andere label met Wim Maas heet CollectieCollectief. Dit is een flexibel netwerk van zelfstandigen dat zich richt op kleine en middelgrote projecten op het gebied van collectie-informatie en –beheer voor musea, archieven en erfgoedinstellingen.

Meer info: leaflet CollectieCollectief

De Natris Erfgoedprojecten
W.H.M. de Natris
Gooioord 72
1103 CE Amsterdam
020-6982281
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
@wimdenatris

Leidelmeijer, Historisch Onderzoek & Advies

Weet u niet hoe u uw historisch project moet aanpakken? Ik help u op weg en samen kunnen we het project realiseren.

Sinds 2009 werk ik als zelfstandig historicus aan verschillende projecten. In mijn rol als onderzoeker, conceptontwikkelaar, tekstschrijver of adviseur heb ik altijd nauw samengewerkt met de opdrachtgever zodat het gestelde doel in goed overleg bereikt wordt. Of dit nu wetenschappelijk onderzoek betreft, archiefonderzoek, publicaties, tentoonstellingen, websites of familieverhalen.

Ik ben gespecialiseerd in Indisch erfgoed en ben deskundig op het gebied van sociaaleconomische, agrarische en techniekgeschiedenis. Sinds december 2015 ben ik verbonden als niet-gelieerde onafhankelijk onderzoeker bij het Nationaal Archief voor het uitvoeren van betaald archiefonderzoek in opdracht van derden.

Recente projecten

 • Kenniscentrum Repatriëring: museumtafel/website over de naoorlogse Indische repatriëring van Indonesië naar Nederland (1945–1967). Opdrachtgever: Indisch Herinneringscentrum. In uitvoering: 2015–2016
 • Webportaal Indië in Oorlog: advies herinrichting portaal en inhoudelijke ondersteuning bij de uitvoering van het ‘Proof of Concept’ en het project ‘IHC Harvester in productie’ van Trifork (Amsterdam). Opdrachtgever: Indisch Herinneringscentrum. Gerealiseerd: ‘PoC’ 2015; In uitvoering: ‘IHC Harvester in productie’ 2016
 • Margaret Leidelmeijer, ‘Een roerige geschiedenis’, in: Stichting Herdenking 15 Augustus 1945, Gedeeld verleden. Mijn herinnering, jouw verhaal (Amsterdam 2015) pp. 16–35 Opdrachtgever: Stichting Herdenking 15 Augustus 1945. Gerealiseerd:2015 Project Maatschappijbrede Trendanalyse 1976–2005: senior onderzoeker/auteur bij de domeinen ‘Natuur en Milieu’, ‘Economie’, ‘Recht en Openbaar bestuur’. Opdrachtgever: Nationaal Archief. Gerealiseerd: 2010–2011 en 2014

Contactgegevens:
Leidelmeijer, Historisch Onderzoek & Advies
Margaret Leidelmeijer
Van Beresteynstraat 125,
2614 HE Delft
T: 06 497 026 17
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. W: www.leidelmeijeronderzoek.nl

Jurjen Vis

Religie – Zorg – Muziek

Jurjen Vis is historicus, musicus en musicoloog. Hij maakte naam als biograaf van twintigste-eeuwse Nederlandse componisten (mannen én vrouwen). Net zo goed echter beschrijft hij de levens van missionarissen (achtste eeuw) en kerkhervormers (zestiende eeuw). Hij is gespecialiseerd in Nederlandse muziekgeschiedenis, stadsgeschiedenis, religiegeschiedenis en zorggeschiedenis. De zorg voor ouderen, armen, zieken en wezen heeft zijn bijzondere belangstelling. Hij beperkt zich niet tot één periode. Het hele verleden is zijn ‘jachtterrein’.

Van zijn geboortestad Alkmaar schreef hij de Stadsgeschiedenis (2007). Over verschillende grote instellingen in het land publiceerde hij fraai uitgegeven studies. Jurjen Vis schrijft zijn teksten en houdt zijn voordrachten voor een breed publiek.

Zijn producten zijn persoonlijk en graven diep. Zijn presentatie is levendig. Hij legt bij voorkeur de kleine én de grote dramatiek van het dagelijks leven bloot. Sprekende details zeggen vaak meer dan bladzijden lang analyse. Voor het schrijven van biografieën zijn psychologisch inzicht en inlevingsvermogen onontbeerlijk. Voor Vis is onderzoeken en schrijven als een relativerende ontmoeting. In het anders-zijn van anderen ervaren we ons eigen anders-zijn. Jurjen Vis werkt snel en praktisch. 

Dr. Jurjen Vis,
Feike de Boerlaan 41,
1019 KS Amsterdam.
KvK Amsterdam 34338285
020 - 418 69 30
06 - 1006 4977
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.jurjenvis.nl

Once.. Histories

Met zijn bedrijf Once.. Histories verricht Thomas Dresscher al meer dan 10 jaar historisch onderzoek in heel Europa voor klanten uit de hele wereld. De speerpunten hierin zijn maritieme en koloniale geschiedenis en archeologie in de breedste zin van het woord. Ook treedt hij regelmatig op als consultant in dit specialisatiegebied.

Binnen zijn specialisatiegebied verricht hij archiefonderzoek, maakt transcripties en vertalingen uit een groot aantal Europese talen, verzamelt hij beeldmateriaal en geeft advies. Door zijn grote kennis van het vakgebied en de archieven op dit terrein weet hij bronnen aan te boren die anderen vaak niet vinden. Hij werkt efficiënt, doelgericht en discreet.

Een voorbeeld van klanten uit het verleden: JWM Productions/Discovery Channel, Colorado College, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en www.shipwreck.net.

Naast werkzaamheden binnen zijn vakgebied werkt Thomas soms ook met Keltische en Germaanse geschiedenis (een ‘oude liefde’ te noemen) en geschiedenis van de provincie Groningen, zijn leefomgeving. Ook werkt hij aan een proefschrift in de maritieme geschiedenis aan de Vrije Universiteit.

Thomas Dresscher
Once.. Histories
Dorpsweg 4
9993TK Westerwijtwerd
W www.oncehistories.eu
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T +31 645380826

Rob Wolf

Een boek schrijven is een wereld creëren.

Wie in opdracht geschiedenis schrijft, creëert een wereld die de lezers – opdrachtgever en achterban – herkennen en reëel vinden.

Daarvoor moet je meer zijn dan een gedegen onderzoeker en een goed schrijver. Geschiedenis-in-opdracht vraagt ook empathie en fantasie, nauwkeurigheid en volharding. Verder moet je nieuwsgierig zijn, veel weten en aandacht hebben voor mensen en hun verhaal.

Lees meer...

Kleioskoop

Historische informatie over je eigen omgeving spreekt veel mensen aan. Het is interessant om de achtergrond van je familie, buurt, dorp, stad of regio te kennen. Het is bovendien verrassend hoe je vanuit die invalshoek grotere verbanden kunt leggen, zodat ook de nationale en internationale geschiedenis in beeld komt.

Kleioskoop vindt een geschikte vorm om geschiedenis toegankelijk te maken voor uiteenlopende doelgroepen. Dat kan bijvoorbeeld een onderwijsproject zijn waarmee kinderen actief aan de slag gaan, een boek of een aansprekende activiteit voor volwassenen.

Lees meer...

Jan Brouwers

Tekst en onderzoek in erfgoed en religie

Als je weet hebt van het verleden, kijk je anders naar een organisatie, een plaats of een persoon. Jan Brouwers onderzoekt die geschiedenis en schrijft erover. Voor een artikel of een boek. Of voor een tentoonstelling of tv-programma.

Hij schreef onder meer over de uitvaartverzekeraar en -verzorger DELA, ziekenzorg, oude pelgrimsoorden én voormalige industriegebieden en over ondernemers uit Noord-Brabant.

Kennis moet worden gedeeld. Daarom is de doelgroep net zo belangrijk als het onderwerp; het schrijven van een begrijpelijke tekst net zo belangrijk als een gedegen onderzoek. Voor beide kunt u een beroep op hem doen.

Jan Brouwers

Zeisstraat 8


4818 EG

Breda


T 076 - 560 12 56


06 - 24 69 75 63

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.janbrouwers.eu

Stichting Echo

Stichting Echo houdt zich bezig met historisch onderzoek naar vrouwelijke en mannelijke ordes en congregaties in Nederland. Het bestuur bemiddelt bij het tot stand komen van een opdracht tot het schrijven van de geschiedenis van een orde of congregatie en brengt vraag en aanbod samen. De stichting werkt met historici die in de katholieke geschiedenis zijn gespecialiseerd. Daarnaast organiseert Echo studiedagen en colloquia. De thematisch samenhangende lezingen van het colloquium worden nadien gebundeld en uitgegeven.

Stichting Echo werd in 1995 opgericht door drie Nijmeegse historici (Marit Monteiro, Marjet Derks en José Eijt) om het verleden van met name vrouwelijke religieuzen (zusters) onder de aandacht te brengen. Sindsdien is een veelvoud aan boeken verschenen, waarin het werken en leven van zusters, paters, broeders, monniken en monialen is vastgelegd. 
Het huidige bestuur van Echo bestaat uit de historici Vefie Poels (voorz.), Marieke Smulders (secr.), Erik Lundgren (penningmeester), Chris Dols, Joep van Gennip, en Marie-Antoinette Willemsen.

Lees meer...

Willeke Guelen

De kracht van het verleden
Waar in bedrijven veel aandacht wordt besteed aan producten, diensten, marktposities of communicatie, wordt het verleden daar zelden bewust bij betrokken. En dat terwijl vrijwel elke eerste kennismaking doorspekt is met feiten en verhalen uit het recente of vroegere verleden.Wie zijn eigen verleden echter bewust in beeld heeft, krijgt inzicht in drijfveren, motivaties en passies. Die eigenheid onderscheidt u van ieder ander en staat aan de basis van de sterkste verbindingen met nieuwe of bestaande relaties. Zo ontketent het verleden een ongekende kracht in het heden. Ook in de wereld van erfgoed en toerisme wordt steeds duidelijker welke rollen het verleden (nog altijd) speelt en krijgt men inzicht in de kracht ervan bij het bereiken van publieksgroepen. Optimale afstemming tussen beide is echter geen eenvoudige zaak. Livingpast.nu heeft de ervaring & de kennis om historie op hedendaagse, ondernemende en originele wijze tot leven te brengen. Met behulp van de nieuwste communicatiemiddelen.

Lees meer...

Verhoog & Warmerdam

Verhoog & Warmerdam is een bureau dat in 1990 is opgericht door de historici Jeroen Verhoog en Hans Warmerdam. Doel was het verzorgen van de uitgave van jubileumboeken voor bedrijven, nu nog steeds een van onze belangrijkste activiteiten. Inmiddels hebben wij ook diverse uitgaven verzorgd op het gebied van streek- en familiegeschiedenis.

Hoewel het onderwerp en de vorm van onze producten variëren, staat bij ons het historische verhaal altijd centraal. Gedegen onderzoek, een prettig leesbare schrijfstijl en uitgebreide beeldresearch zorgen ervoor dat de geschiedenis van uw bedrijf/organisatie/familie/instelling voor het nageslacht bewaard blijft.

Onze eigen professionele vormgevers zorgen er vervolgens voor dat het historische verhaal in een aantrekkelijke vorm wordt gegoten, zoals bijvoorbeeld een boek, een brochure, een periodiek of een expositie. Inmiddels behoren ook digitale producten zoals websites of e-books tot ons repertoire.

Lees meer...

Cor Smit

Cor Smit Historicus

Geschiedenis is leerzaam, nuttig en gewoon leuk. Cor Smit schrijft geschiedenis. Hij doet onderzoek en verzorgt publicaties daarover. Hij helpt u bij uw eigen onderzoek of bij het (gedenk)boek voor uw organisatie, bedrijf, instelling, buurt of stad. Cor Smit Historicus combineert inhoudelijke degelijkheid met toegankelijkheid voor een breed publiek. Maatwerk staat centraal.

Lees meer...

Willy van der Schuit. Tekst, onderzoek, communicatie

Willy van der Schuit realiseert projecten op het snijvlak van onderzoek en communicatie. Dat betekent tekst en beeld samenbrengen in publicaties en tentoonstellingen. Bij al deze projecten is de context van het grootste belang. Als historicus stel ik vragen, zowel over het verleden als over de actualiteit. Door goed te luisteren valt op wat niet gezegd wordt, wat achter de antwoorden schuil gaat.

Het gaat altijd om het overbrengen van een boodschap. Om de inhoud tot leven te brengen zorg ik voor een bruisend concept, het juiste beeldmateriaal, aansprekende vormgeving en passende tekst. Voor de realisatie van projecten is samenwerken voor mij van cruciaal belang. Synergie met collega’s en opdrachtgever leidt tot projecten die hun doel raken.

Lees meer...

Historisch onderzoek en verzorgen van teksten voor geschiedenis-producties (boeken, brochures, websites, tentoonstellingen, apps, radio- en televisiedocumentaires.

Jeanine Dekker

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

T 06 – 11 71 84 64

W. www.inhistory.nl

Cluysenaer Historisch Onderzoek en Communicatie

Kennis van geschiedenis relativeert, inspireert en geeft inzicht in het heden. U zult dat zelf ervaren wanneer u een historisch project start. Cluysenaer Historisch Onderzoek en Communicatie begeleidt u daar graag bij: doelgericht, professioneel, flexibel en met passie. Samen achterhalen we wat het best past bij uw wensen, mogelijkheden en doelgroep. Het resultaat is altijd wetenschappelijk verantwoord en publieksgericht. Eindproducten lopen uiteen van jubileumboek, tekst- en beeldredactie, historische wandeling, onderzoeksverslag of webtekst tot een artikel, workshop, lesbrief, rondleiding, folder of DVD.

Lees meer...